2. Sınıf Hayat Bilgisi - Doğa Olaylarına ve Afetlere Önlemler Alalım - Konu Özeti - pdf

Önizleme

2. Sınıf Hayat Bilgisi - Doğa Olaylarına ve Afetlere Önlemler Alalım - Konu Özeti - pdf

Açıklama

6.Ünite : Doğada Hayat

Konu : Doğa Olaylarına ve Afetlere Önlemler Alalım


Yağmurlu ve Karlı Havalarda Önlemler: Yağmurlu ve karlı havalarda kaymayacak ayakkabılar giymeli, yavaş ve dikkatli yürümeliyiz. Trafikteki sesleri duymamıza engel olabilecek atkı ve bere giymemeli, görüş alanımızı kısıtlayan şemsiye kullanırken dikkatli olmalıyız.

Sisli ve Rüzgarlı Havalarda Önlemler: Sisli ve rüzgarlı havalarda etrafı görmekte zorlanabiliriz. Bu hava koşullarında dikkatli olmalı, engellere çarpmamak için yavaş hareket etmeliyiz. Rüzgarlı havalarda çatı altlarından geçmemeli, soba kullanıyorsak bacanın duman çıkışını kontrol etmeliyiz.

Dolu Yağışında Önlemler: Dolu yağışı sırasında açık alanda isek, korunaklı bir alana sığınmalı ve yağışın geçmesini beklemeliyiz.

Sel Önlemleri: Sel baskınlarından korunmak için evler dere yataklarında yapılmamalıdır. Selin hızını kesmek için ağaçlandırma yapılmalıdır. Sel sırasında dışarıdaysak yüksek yerlere çıkmamız, binadaysak üst katlara çıkmamız ve yardım istememiz gerekir.

Çığ ve Heyelan Önlemleri: Çığ ve heyelan tehlikesi olan yerlerde yerleşim yapmamalı, bu yerler ağaçlandırılmalıdır. Çığ tehlikesi olan yerlerde ses çıkarmamalı, koruma duvarları ve tüneller yapılmalıdır.

Deprem Önlemleri: Deprem, doğal bir afettir ve öncesi, sırası ve sonrasında alınacak önlemler hayati öneme sahiptir.

 Deprem Öncesi: Devrilebilecek eşyalar duvara sabitlenmeli, ağır eşyalar yer seviyesine indirilmeli. Acil durumlar için bir deprem çantası hazırlanmalı, içerisine su, gıda, ilaç, kıyafet ve acil durumda ihtiyaç duyulacak diğer eşyalar konmalıdır. Binaların depreme dayanıklılığı kontrol edilmeli ve güvenli olmayan binalarda yaşamamalıyız.
 Deprem Sırasında: ‘Çök, Kapan, Tutun’ yöntemini uygulamalıyız. Asansör boşluğu, pencere, balkon ve merdivenlerden uzak durulmalıdır.
 Deprem Sonrasında:Önceden belirlenen ve güvenli olan toplanma yerlerine gidilmelidir. Elektrik kablolarına dokunmamalı, bina ve yapıların hasar durumunu kontrol etmeden içine girilmemelidir. Yetkililerin talimatlarına uymalıyız.

Hortum ve Fırtına Önlemleri: Hortum ve fırtına sırasında pencerelerden uzak durmalı, binaların altındaki sığınaklara inmeliyiz. Sığınak yoksa banyoda beklemeli, kırsal bir arazide ise yere çökerek başımızı kollarımızın arasına alıp beklemeliyiz.

Önemli bir hatırlatma olarak, ‘Deprem öldürmez, ihmal öldürür.’ sözünün anlamını unutmayalım. Bu, önlem alma ile ve doğru bilgiyle hareket etmek sayesinde doğal afetlerin neden olduğu zararların en aza indirilebileceğini ifade eder. Bu yüzden her zaman bilgili ve hazırlıklı olmak önemlidir.

Dinle / İzle / İndir

Reklam

İlgili Konular