10. Sınıf Felsefe - Felsefi Metin Analizi - Konu Özeti - pdf

Önizleme

10. Sınıf Felsefe - Felsefi Metin Analizi - Konu Özeti - pdf

Açıklama

4.Ünite : Felsefi Okuma ve Yazma

1.Konu : Felsefi Metin Analizi


4.1.1. FELSEFİ METİN
Bir filozofun belirli bir felsefe problemini ele alarak onunla ilgili düşüncelerini ortaya koyduğu metin, felsefi bir metindir. Felsefi metinler diğer düşünsel alanların metinlerinden farklı olarak analiz edilmelidir çünkü felsefi metin, genellikle yazan filozofun bakış açısına bağlı olduğundan öznel niteliktedir ve metni okuyan kişide farklı yorumlamaya neden olabilir. Bununla beraber felsefi metinler diğer düşünsel alanlardaki genel ilkelere benzer biçimde analiz edilir.

Metin analizi yapılırken farklı yöntemler kullanılabilir. Bu yollardan biri metni dil ve buna bağlı olarak anlam bakımından analiz etmektir. Bu çalışmada kavramların doğru kullanılıp kullanılmadığı, hangi bağlamda kullanıldıkları ve birbirleriyle bütünlük içinde bulunup bulunmadıkları kontrol edilir.

Metin analizinde kullanılan bir başka yöntem de problemin ortaya konulması, problemi açıklayıcı, destekleyici önerme ve tezlerin tutarlığını kontrol etmedir. Bu analizde metnin içinde bulunan kavram, tez, antitez, açıklama, eleştiri, akıl yürütme gibi çeşitli unsurlara ayrıştırılır ve bu unsurlar arasındaki bağlantılar ortaya konur.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

Reklam

İlgili Konular