9. Sınıf Kimya - Su ve Hayat - Konu Özeti - pdf

Önizleme

9. Sınıf Kimya - Su ve Hayat - Konu Özeti - pdf

Açıklama

5.Ünite : Doğa ve Kimya

1.Konu : Su ve Hayat


5.1.1. SUYUN VARLIKLAR İÇİN ÖNEMİ
Su, dünyadaki yaşamın oluşması ve sürmesi için gerekli sıvıdır. Susuz kaldığınız ya da ishal, terleme vb. etkilerle çok su kaybettiğiniz bir günü düşününüz. Vücudunuzda neler değişir? Vücut çok su kaybettiğinde baş ağrısı, yorgunluk, bitkinlik; daha ileri aşamada ise zihin bulanıklığı vb. etkiler gözlemlenir.

Vücudumuzdaki metabolik faaliyetler su ortamında gerçekleşir. Kan plazması sulu bir ortamdır. Hücreler için gerekli besin ögelerinin taşınması bu ortamda sağlanır. Hücrelerin sitoplazması ve hücrelerin oluşturduğu dokulardaki ‘doku sıvısı’ vücuttaki diğer sulu ortam örnekleridir. Bunlardan başka gözyaşı, tükürük, ter, idrar yine sulu ortamlardır.

Su, yalnızca insanlar için değil diğer canlılar için de yaşamsal bir sıvıdır. Susuz kalan bitki, zamanla solar ve kurur. Bitkiler de yaşam faaliyetleri için suyu kullanır. Fotosentez için su gereklidir. Terleme ve besin maddelerinin taşınması su sayesinde olur.

Su; balık, yengeç, bakteri gibi pek çok canlıya yaşam ortamı oluşturarak da canlılığın sürmesini sağlar. Deniz, göl, nehir hatta bir damla su bile bazı canlılar için yaşam ortamıdır. Yaşama ortamı su olmayan canlılar da yaşamsal faliyetlerini sürdürmek yanında avlanma, temizlenme gibi faliyetler için suya ihtiyaç duyar. İnsanın öncelikli su ihtiyacı içme suyudur. Bundan başka banyo yapmak, tuvalet, çamaşır yıkama, bulaşık yıkama, ev temizliği, bahçe sulama gibi işlerde de su gereklidir. Temizlik yapılmadığında sağlıklı kalabilmek zordur. Temizliğin ana maddesi, sudur. Bir insanın yukarıda belirtilen işler için günlük harcadığı su miktarı ortalama olarak 100 - 150 litredir.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

Reklam

İlgili Konular