11. Sınıf Biyoloji - Komünite Ekolojisi - Konu Özeti - pdf

Önizleme

11. Sınıf Biyoloji - Komünite Ekolojisi - Konu Özeti - pdf

Açıklama

2.Ünite : Komünite ve Popülasyon Ekonlojisi

1.Bölüm : Komünite Ekolojisi


11.2.1.1. Komünitenin Yapısına Etki Eden Faktörler
Yeryüzünün belirli bir alanında yaşayan ve birbirleriyle sürekli etkileşim hâlinde olan canlılar ile bu canlıların içinde bulundukları cansız çevreyle süreklilik oluşturduğu ekolojik sistemlere ekosistem, ekosistemleri inceleyen bilim dalına ise ekoloji denir. Bir organizmanın çevresini ışık, sıcaklık, nem, rüzgâr gibi cansız (abiyotik) bileşenlerin yanı sıra mikroorganizma, parazit, bitki ve hayvan gibi canlı (biyotik) bileşenler oluşturur.

Organizmaların birbirleriyle ve içinde bulundukları çevre ile olan etkileşimi farklıdır. Yaşama alanlarının içinde yer alan canlılar ekolojik organizasyon düzeylerine göre küçükten büyüğe doğru organizma, popülasyon, komünite, ekosistem şeklinde sıralanabilir.

Komünite, belirli bir çevrede birbirleriyle etkileşim içinde bulunan tüm popülasyon topluluklarının genel adıdır. Komüniteleri oluşturan canlı türlerinin birbirleriyle ve bulundukları çevreyle ilişkisini inceleyen ekoloji dalı komünite ekolojisi adını alır. Örneğin, Sapanca Gölü’nde bulunan tüm canlı organizmaların oluşturduğu topluluk komünitedir. Göl içindeki canlıların birbirleriyle beslenme, ışık vb. faktörler için oluşturdukları rekabet ilişkilerini ve gölde oluşan kirlilik, ısı değişimi, ışık miktarı gibi etmenlerin canlıları nasıl etkilediğini komünite ekolojisi araştırır.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

Reklam

İlgili Konular