Lise Psikoloji - Ruh Sağlığını Korumada Denge, Empati ve Hobiler - Konu Özeti - pdf

Önizleme

Lise Psikoloji - Ruh Sağlığını Korumada Denge, Empati ve Hobiler - Konu Özeti - pdf

Açıklama

4.Ünite : Ruh Sağlığının Temelleri

10.Bölüm : Ruh Sağlığını Korumada Denge, Empati ve Hobiler


Karmaşık bir biyolojik sisteme sahip olan insan; susadığında su içerek, üşüdüğünde titreyerek fizyolojik dengesini korur ve çevredeki değişikliklere adapte olur. İnsan aynı denge durumunu ruhsal açıdan da sürdürmeyi amaçlar.

Ruhsal denge insanın duygu, düşünce ve davranışları arasındaki uyumdur. Bu uyumun bozulması durumunda birey çeşitli yollarla bu dengeyi sağlamaya çalışır. Örneğin bilişsel uyumsuzluk teorisine göre insanın düşünce ve tutumları ile davranışları arasında bir uyum olmalıdır. Uyum olmazsa birey bu durumdan rahatsız olur ve bir çatışma yaşar. Bu içsel çatışmayı ortadan kaldırmak isteyen birey, dengeyi tekrar sağlamak için davranışına mantıklı gerekçeler bulmaya çalışır.

Eksikliği hissedilen isteklerin ve ihtiyaçların tamamen karşılanması çoğu zaman mümkün değildir. Ayrıca birey birçok şeye sahip olmasına rağmen doyumsuz ve mutsuz olabilir. Bu anlamda tüm ihtiyaçların karşılandığı bir denge durumu sağlamak ruhsal açıdan zordur.

Ruh sağlığını korumada bireyin hem kendisi hem de çevresi ile olumlu iletişim kurması önemlidir. Mahatma Gandhi’nin (Mahatma Gandi) ‘Söylediklerinize dikkat edin, düşüncelere dönüşür; düşüncelerinize dikkat edin, duygularınıza dönüşür; duygularınıza dikkat edin, davranışlarınıza dönüşür...’ sözü bu durumu özetler niteliktedir. Birey kendisiyle ilgili sürekli ‘başaramam’, ‘yapamam’ gibi olumsuz ifadeler kullanırsa bir süre sonra başarısız olduğunu düşünür ve hisseder. Bu negatif düşünce ve hisler kendini gerçekleştiren kehanete dönüşerek bireyin davranışlarına da yansır.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

Reklam

İlgili Konular