Lise Sosyoloji - Din Kurumu Ve Toplumsal Hayat - Konu Özeti - pdf

Önizleme

Lise Sosyoloji - Din Kurumu Ve Toplumsal Hayat - Konu Özeti - pdf

Açıklama

6.Ünite : Toplumsal Kurumlar

4.Bölüm : Din Kurumu Ve Toplumsal Hayat


İnsanların içinde yaşadıkları toplumlar değişik kültürel özelliklere sahip olduğu için din de farklı biçimlerde karşımıza çıkmaktadır. Sosyologlar, dinin ve dinî inançların toplumdaki geçerliliğini ve geçersizliğini saptayacak kişiler olmadığı gibi bu konuyla ilgili de değildirler. Onların amacı toplumun bir parçası olan dinin toplumsal anlamı, değeri, önemi ve sonuçlarını araştırmaktır.

Bütün dinlerdeki belki de tek ortak nokta; hemen her dinin kutsal sayıp saymadığı olay, faaliyet ve varlıkların olmasıdır. Kutsal sayılan şeylere saygı duyulur, bunlardan korkulur, sakınılır ve bu kutsal şeyler yüceltilir. Bunlara yaklaşma da belirli resmî, kalıplaşmış ritüellere ve formalitelere göre olur. Kutsal sayılan varlıklar aynı zamanda doğaüstü yaşamın bir parçası sayılır.

6.4.1. DİNİN TOPLUMSAL HAYATTAKİ ÖNEMİ

Dinin toplumsal hayat üzerinde düzenleyici etkileri sosyologların dikkatini çekmiştir. Dinin toplumsal işlevlerini açıklamaya yönelen sosyolojik çalışmalar, şu sonuçlara ulaşmıştır:

• Din genelde toplumsal birleştirici bir işleve sahiptir. Bireyler arasında bir kaynaşma unsurudur. Ancak araştırmalar dinin sosyal birleştiriciliğinin bazı şartlara bağlı olduğunu göstermektedir. Bunlardan biri aynı toplumda tek dinin bulunmasıdır. Çünkü dinî farklılık bir anlamda (potansiyel de olsa) toplumsal farklılık demektir.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

Reklam

İlgili Konular