Lise Sosyoloji - Ekonomi Kurumu Ve Toplumsal Hayat - Konu Özeti - pdf

Önizleme

Lise Sosyoloji - Ekonomi Kurumu Ve Toplumsal Hayat - Konu Özeti - pdf

Açıklama

6.Ünite : Toplumsal Kurumlar

5.Bölüm : Ekonomi Kurumu Ve Toplumsal Hayat


6.5.1. EKONOMİNİN TOPLUMSAL HAYATTAKİ ÖNEMİ VE EKONOMİNİN TEMEL KAVRAMLARI
Bütün insanlar, öncelikle biyolojik bir varlık olmaları nedeniyle hayatta kalmak ve varlıklarını devam ettirmek için çaba gösterirler. İşte insanların bu çabalarında ekonomik kurumları veya ekonominin köklerini buluruz. İnsanlar biyolojik birer varlık oldukları kadar aynı zamanda birer sosyal varlıktırlar. Yani yaşamlarını sürdürmeleri için sadece su, hava ve yiyecek yeterli değildir. İnsanlar toplumsal varlıklar olduğu için birtakım tüketim maddelerini de sırf toplumda bir statü gereksinimi için alırlar ve kullanırlar.

İnsanların çeşitli ihtiyaçları karşısında, mal ve hizmetlerin her toplumda yeterli miktarda bulunmaması toplumsal hayatın bir gerçeği olarak karşımıza çıkar. İnsanların ihtiyaçlarını mal ve hizmetleri üreterek, dağıtarak ve tüketerek karşılamaya çalışmak ekonomik faaliyetlerin üç temel işlevidir.

Ekonomi, toplumsal yapının alt sistemlerinden biridir ve toplumun diğer alt sistemleri ile sıkı ilişki içindedir. Çünkü ekonomik olaylar toplumsal olayların bütünü içindedir. Örneğin bir sel felaketine uğrayan bölgede toplumsal nitelikli birtakım olaylar olduğu gibi bu olayın malların ziyan olması, mahsulün yok olması gibi birtakım ekonomik sonuçları da vardır. İşte bu nedenle sosyoloji, toplumsal nitelikli olayları incelerken aynı zamanda ekonomik faktörleri de incelemelidir.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

Reklam

İlgili Konular