Lise İşletme - İşletmelerin Çalışanlarına Karşı Sorumlulukları - Konu Özeti - pdf

Önizleme

Lise İşletme - İşletmelerin Çalışanlarına Karşı Sorumlulukları - Konu Özeti - pdf

Açıklama

6.Ünite : İşletmenin Sorumlulukları

1.Konu : İşletmelerin Çalışanlarına Karşı Sorumlulukları


Bir işletmede üretimi gerçekleştiren veya hizmetleri sunan daha açık bir ifadeyle asıl gücünü oluşturan, o işletmenin çalışanlarıdır. Çalışanlar, işletmelerine kimlik kazandıran faktörlerden biridir. İşletmenin ve çalışanların karşılıklı sorumlulukları vardır. Bu sorumluluklar, personel işte çalışırken veya işten ayrılınca da devam eder. Çoğu kez yazısız olan ama yine de herkes tarafından bilinen bu sorumluluklara göre birey, belirli bir ücret karşılığında bilgi ve becerisini işletmenin kullanımına sunacaktır. Bunun karşılığında işletmede çalışan her bireyin potansiyelini geliştirmek ve hak ettiğini vermek durumundadır.

İşletmeler, çıkardığı personeline kıdem ve ihbar tazminatı vermek zorundadır. Kıdem tazminatı, işçinin çeşitli sebeplerle iş yerinden ayrılırken işveren tarafından İş Kanunu gereğince işçiye vermiş olduğu bir tazminat şeklidir. Kendi isteğiyle işten ayrılan işçi, kıdem tazminatına hak kazanamaz. Kıdem tazminatının söz konusu olabilmesi için işçinin bir yıl tam olarak çalışmış olması gerekmektedir.

Ayrıca iş sözleşmesinin;
• İşveren tarafından iyi niyet ve ahlâk kurallarına aykırılık nedenleri dışındaki nedenler ile,
• Askerlik görevi nedeni ile,
• Emeklilik hakkı kazanılmış olması nedeni ile,
• Kadın işçinin evlenmesi nedeni ile,
• İşçinin ölümü nedeni ile feshi hâlinde kıdem tazminatı ödenmektedir. İhbar tazminatı, işçinin İş Kanunu’ndan doğan hakkıdır.

İhbar tazminatı, çeşitli sebeplerle işten çıkarılan işçiye çalışma süreleri göz önünde bulundurularak verilen tazminattır. Kendi isteğiyle işten ayrılan işçi, ihbar tazminatına hak kazanamaz.

Dinle / İzle / İndir

Reklam

İlgili Konular