Lise İşletme - İşletmelerin Çevreye Karşı Sorumlulukları - Konu Özeti - pdf

Önizleme

Lise İşletme - İşletmelerin Çevreye Karşı Sorumlulukları - Konu Özeti - pdf

Açıklama

6.Ünite : İşletmenin Sorumlulukları

2.Konu : İşletmelerin Çevreye Karşı Sorumlulukları


Günümüzde varlıklarını sürdürmek isteyen duyarlı işletmelerin çevreyi koruması, vazgeçilmez bir amaç olarak ortaya çıkmaktadır. İşletmelerin pek çok kaynağını temin ettiği doğal çevreden faydalanırken bunun yanında birtakım önlemlerle doğal çevreyi ve ekolojik dengeyi korumaları da sosyal sorumlulukları açısından önemlidir.

Türkiye’de 2872 sayılı Çevre Kanunu ile işletmeler, çevreye verdikleri zararlardan dolayı sorumludur. Bu Kanun ile işletmelerin atıkları depolayacağı, yok edeceği çevreye verdiği zararlardan dolayı nasıl cezalandırılacağı belirtilmektedir. Kanun, işletmelere sadece sorumluluk yüklemeyip işletmelerin çevreye zarar vermemek amacıyla yapmış oldukları giderler için de teşvikleri kapsar.

Atıklar, bütün dünya ülkeleri için sorun oluşturmaktadır. Birçok ülke, geri dönüşüm tesisleri ile atıklarını değerlendirmektedir. Geri dönüşümü mümkün olmayan atıklar ise yasa gereği imha edilmekte veya saklanmaktadır. Kâğıt, cam, tahta, alüminyum; geri dönüşümle tekrar kullanılırken hastane, laboratuvar, eczane gibi kuruluşlardan çıkan tıbbi atıklar, belediyeler tarafından özel araçlarla toplanarak imha edilmektedir. Nükleer atıklar ise yer altında saklanmaktadır.

Avrupa Birliği ülkelerinde ambalaj atıkları geri dönüşüm oranları %50’nin üzerindedir. Bu oran Türkiye’de konu ile ilgili kamu kurumlarının ciddi gayretleri, firmaların ‘Eskiyi getir, yeniyi götür.’ kampanyaları ve birçok ailenin atık kâğıt toplayarak geçimlerini sağlamaları nedeniyle %30-35’e ulaşmıştır.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

Reklam

İlgili Konular