10. Sınıf Kimya - Asitler ve Bazlar - Konu Özeti - pdf

Önizleme

10. Sınıf Kimya - Asitler ve Bazlar - Konu Özeti - pdf

Açıklama

3.Ünite : Asitler, Bazlar ve Tuzlar

1.Bölüm : Asitler ve Bazlar


3.1.1. Asitlerin ve Bazların Ayırt Edilmesi
Günlük hayatımızda kullandığımız -özellikle sıvı hâldeki- maddelerin bir kısmı asidik, bir kısmı bazik, bir kısmı da nötr özellik gösterir. Her ne kadar bu maddelerin çoğunun kimyasal yapısını bilmesek de deneyimlerimize bağlı olarak bunların asidik ya da bazik olduğunu söyleyebiliriz.

Hepimiz limonla sirkenin ekşimsi tadını biliriz ve buna göre bu maddelerin asit olduğunu söyleriz. Bu maddelerin asit olduğunu aşındırıcı özelliklerinden dolayı biliriz. Mermer yüzeye limon suyu ya da sirke damladığında leke bıraktığını çoğumuz gözlemlemişizdir. Bu maddelerin leke bırakmasının nedeni bazik yapıda olan mermerle tepkimeye girmeleridir.

Temizlikle ilgilenen çoğu kişinin iyi bildiği maddelerden biri tuz ruhudur. Evlerde ve iş yerlerinde temizlik maddesi olarak kullanılabilen tuz ruhu, kuvvetli bir asittir ve bir yüzeye döküldüğünde o yüzeydeki kirlerle etkileşerek onları yok eder. Tuz ruhu mermer yüzeylerde kullanılamaz. Çünkü aynı limon suyu ve sirke gibi tuz ruhu da bazik yapıda olan mermerle tepkimeye girerek mermerin aşınmasına neden olur. İşte tüm bunlar deneyimlerimize bağlı olarak öğrendiklerimizdir.

Günlük deneyimlerimiz içinde bazların etkileri de vardır. Örneğin, bazların ele kayganlık hissi verdiğini hepimiz biliriz. Nereden mi? Sabun ve deterjanlardan. Sabun ve deterjanlar bazik yapılı maddelerdir. Bu yüzden onlarla temas ettiğimizde kayganlık hissi verirler. Sabun ve deterjanlar gibi kayganlık hissi veren maddelerden biri de kireçtir.

Kireci suyla karıştırdığınızda bazik bir karışım oluşur. Karışımın bazik olduğunu elinize verdiği kayganlık hissinden anlayabilirsiniz.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

Reklam

İlgili Konular