11. Sınıf Kimya - Kimyasal Denge - Konu Özeti - pdf

Önizleme

11. Sınıf Kimya - Kimyasal Denge - Konu Özeti - pdf

Açıklama

6.Ünite : Kimyasal Tepkimelerde Denge

1.Bölüm : Kimyasal Denge


6.1.1 FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİMLERDE DENGE
Denge, tepkimeye girenlerin ürünlere, ürünlerin de girenlere dönüşebildiği ileri ve geri yönlü olaylarda söz konusudur. Dengeyi belirleyen iki faktör vardır. Bunlardan biri maksimum düzensizlik eğilimi, diğeri de minimum enerji eğilimidir. Şimdi, bu eğilimlerin fiziksel ve kimyasal değişimlerdeki denge üzerinde etkisini açıklayalım.

Fiziksel Değişimlerde Denge
Başlangıçta kapalı bir kapta bir miktar su bulunduğunu varsayalım (Şekil 6.1.1.a). Suyun buharlaşmaya başlamasıyla birlikte sıvı hâlden gaz hâline geçen moleküllerin sayısı artarken bazı gaz hâlindeki moleküller de yoğuşarak sıvı hâle geçer. Bir süre sonra belirli bir sıcaklıkta ve birim zamanda, sıvı hâlden gaz hâle geçen moleküllerin sayısıyla, gaz hâlden sıvı hâle geçen moleküllerin sayısı eşitlenir.

Buharlaşma ve yoğuşma sürecinde, buharlaşma hızının yoğuşma hızına eşit olduğu yani ileri ve geri yöndeki olayın tam olarak dengelendiği dinamik bir sıvı-gaz dengesine ulaşılır (Şekil 6.1.1.b). 1 mol suyun buharlaşması için 44 kJ/mol enerji gerekeceğinden ve tepkime endotermik olduğundan gaz hâlinin enerjisi sıvı hâlinin enerjisinden yüksektir. Bu nedenle minimum enerji eğilimi suyun sıvı hâlinin lehinedir. Suyun gaz hâli sıvı hâline göre daha düzensiz olduğundan maksimum düzensizlik eğilimi de gaz hâlinin lehinedir. Suyun sıvı ve gaz hâlleri arasında oluşan, maksimum düzensizlik eğilimi ile minimum enerji eğiliminin uzlaştığı dinamik denge şu şekilde gösterilir:

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

Reklam

İlgili Konular