Lise İşletme - İnsan Kaynakları - Konu Özeti - pdf

Önizleme

Lise İşletme - İnsan Kaynakları - Konu Özeti - pdf

Açıklama

5.Ünite : İşletmelerin Fonksiyonları

5.Konu : İnsan Kaynakları


5.1. İşletmenin Niteliğine Uygun Personel Seçimi
Satılan malların ürün çeşidi ve markaları aynı olduğu hâlde aralarındaki fiyat farkının hangi nedenlerden kaynaklandığını tartışınız. İnsan kaynakları yönetimine önem veren ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de artık insana değerli bir kaynak gözüyle bakılmaktadır. İşletmelerde insan kaynakları birimleri oluşturulmaya başlanmıştır. Çünkü işletmeler için en değerli varlık insan kaynağıdır. İşletmelerin teknolojileri birbirine benzese de onları farklı kılan tek unsur çalışan ve yöneten insanlardır.

İnsan kaynakları, işletme hedefleri doğrultusunda çalışanların bilgilendirilmesi, eğitilmesi, uygun bir ortamda verimli olarak çalıştırılması, motive edilmesi, ödüllendirilmesi, geliştirilmesi ve ortak hedeflere yönlendirilmesinden sorumludur. İşletmeler, finansal sermaye ile değil, insan sermayesi ile daha büyük rekabet gücü elde edebilmektedir.

İşletmelerin en önemli varlıkları müşteri portföyü ve insan kaynaklarıdır. Her ikisi de kültürel çeşitlilik içermektedir. Bunlar işletmelerin bilançolarında yer almamaktadır ancak işletmeler için çok büyük bir değer ifade etmektedir. İşletmelerin niteliklerine uygun personel seçmeleri, işletmeye pek çok yönden katkı sağlayacaktır. Daha işe alınma aşamasında işletme, personel seçimini titizlikle ve gereken önemi göstererek yaptığı zaman seçilen personel ile iş arasında gerekli uyum sağlanmakta ve personel verimli bir şekilde çalışmaktadır. Böylece işe alınan personel, deneme süresinin sonunda işten çıkarılmayıp işe devam edebilmektedir. Çünkü deneme süresinin sonunda işe alınanların işten çıkarılmaları da işletmeye ek maliyetler getirmektedir.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

Reklam

İlgili Konular