10. Sınıf Felsefe - Alternatif Görüş Geliştirme - Konu Özeti - pdf

Önizleme

10. Sınıf Felsefe - Alternatif Görüş Geliştirme - Konu Özeti - pdf

Açıklama

4.Ünite : Felsefi Okuma ve Yazma

2.Konu : Alternatif Görüş Geliştirme


4.2.1. GÖRÜŞLER
Felsefe ve üst düzey düşünme, daha önceki ünitelerde işlendiği üzere her şeyden önce 'üzerine düşünme'dir (refleksif düşünme). Bilgi veya metnin 'düz' okunmasından daha çok her bir bilginin farklı açılardan farklı yol ve yöntemlerle okunması ve analizini, yeni bir anlam oluşturulmasını, farklı sonuçlara ulaşılmasını içerir.

Metin okunurken metinde geçen olgular, sayısal veriler, bilgi ve görüşler önce ayrıştırılarak analiz edilir. Yeniden birleştirerek sentezlenir, genellenir, yeniden anlamlandırılır ve yeni düşünceler, kavramsal veya pratik problemlerin çözümlenmesine uygulanır. Dolayısıyla her metin okuma, özünde yeni fikirler geliştirme, yaşamı ve eylemleri yeniden gözden geçirme ve düzenleme sürecidir.

Bir metinden yola çıkarak alternatif ve özgün fikirler geliştirebilmek için 'Metnin ana konusu, fikri ve savı nedir, bunları destekleyen görüş, önerme ve argümanları nelerdir?', 'Ne tür kavramlaştırmalar ve terimleştirmeler yapılmıştır?', 'Akıl yürütme ilkelerine uyulmuş mudur?' ve 'Doğruluk ve gerçeklik değeri nedir?' sorularına cevap verebilmek gereklidir. Bu soruların cevaplanabilmesi için 2. ünitedeki görüş, önerme, argüman, tutarlılık ve doğruluk konularına bir kez daha bakmak yararlı olacaktır.

İrdelenen metinde geçen görüşlerin doğrudan anlaşılıp anlaşılamayacağı konusu tartışmalıdır. Metnin içindeki fikirleri anlamak aynı zamanda yazardan bağımsız olarak okuyucuyla ilgili bir durumdur. Metnin içindeki fikirleri yazarın anlatmak istediği gibi değil de farklı bir şekilde anlamak da mümkündür. Bu farklı kavrayışlar, metne ve yazarına haksızlık etmeden ufuk açıcı da olabilir.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

Reklam

İlgili Konular