9. Sınıf Kimya - Çevre Kimyası - Konu Özeti - pdf

Önizleme

9. Sınıf Kimya - Çevre Kimyası - Konu Özeti - pdf

Açıklama

5.Ünite : Doğa ve Kimya

2.Konu : Çevre Kimyası


Çevre; hava, toprak, su ve diğer unsurları ile denge içindedir. Çevrenin fiziksel unsurları olan hava, toprak ve sudaki maddelerin insan faaliyetleri sonucu değişmesi ya da değiştirilmesi ve böylece çevrenin biyolojik unsurlarının olumsuz yönde etkilenmesi şeklinde ortaya çıkan çevre sorunlarına çevre kirliliği denir. Çevre kirliliği; toprak, hava ve su kirliliği şeklinde sınıflandırılır.

5.2.1. HAVA KİRLİLİĞİ
Hava; azot, oksijen, karbon dioksit, az miktarda helyum, neon, ozon, azot monoksit, diazot monoksit gibi gazlar ve su buharının karışımıdır. Bunlar normal (sağlıklı) havada bulunan maddelerdir. Ancak hava çoğu zaman kirleticiler de içerir. Kirleticiler; kükürt dioksit, azot dioksit, karbon monoksit, duman, is, kurum, toz gibi maddelerdir. Havada doğal olarak bulunan ozon, azot monoksit, karbon dioksit vb. gazların miktarının (derişimlerinin) artması da kirletici etki yapar. Havada kirletici kimyasal maddelerin miktarının canlı yaşamına, ekolojik dengeye zarar verecek değerde ve sürede artması hava kirliliği olarak adlandırılır.

Hava Kirliliğine Yol Açan Maddeler
Hava kirliliğinin temel nedeni insan kaynaklıdır. Örneğin endüstri kuruluşlarının önlem almadan çevreye yaydığı gaz, toz, duman; araç egzoz gazları, evlerdeki bacalardan salınan gazlar insan etkisiyle oluşan kirliliktir. Bunun dışında, volkanlardan çıkan toz ve gaz, yıldırım düşmesi sonucu çıkan orman yangınları, toz fırtınaları gibi bazı doğal kaynaklar da hava kirliliğine neden olur.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

Reklam

İlgili Konular