11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - Yahudilik - Konu Özeti - pdf

Önizleme

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - Yahudilik - Konu Özeti - pdf

Açıklama

5.Ünite : Yahudilik ve Hristiyanlık

1.Bölüm : Yahudilik


Yahudilik, MÖ 13. yüzyılda ortaya çıkıp gelişen, belli bir kara parçası ile özdeşleştirilmiş bir topluluğun hayatını, ortak inanç ve kültürel birlikteliğini barındıran ve tarihsel olarak yaşayan dinlerin en eskisidir.

Aşağıda Yahudiliğin tarihçesi, inanç esasları, ritüelleri, sembolleri, kutsal mekânları ve günümüzdeki Yahudi mezhepleri hakkında bilgiler verilmiştir.

1.1. Yahudiliğin Tarihçesi
Yahudilere göre Yahudiliğin tarihi, Hz. İbrahim’e (a.s.) kadar uzanır. Hz. Nuh’un (a.s.) Ham, Sam ve Yafes adında üç oğlu vardı. Sam’ın soyundan gelen Eber ise Hz. İbrahim’in (a.s.) büyük atasıydı. Bu nedenle Hz. İbrahim’e (a.s.), Eber soyundan gelen anlamında İbrani (İvri) denir. Hz. İbrahim (a.s.), Keldanilerin Ur şehrinde doğdu. Hz. İbrahim’in de (a.s.) içlerinde olduğu Sami ırkından sayılan İbraniler, Ur şehrini terk ederek Harran’a göç ettiler. Tanrı daha sonra Hz. İbrahim’e (a.s.) Harran bölgesinden ayrılarak Kenan diyarına göç etmesini emretti. Hz. İbrahim de (a.s.) yanına ailesini ve kardeşinin oğlu Hz. Lut’u (a.s.) alarak Kenan’a geldi. Bir süre sonra Kenan’da kuraklığın baş göstermesi üzerine Hz. İbrahim (a.s.) Mısır’a gitti ve Mısır firavununun kendisine verdiği hediyelerle yeniden Kenan’a döndü.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

Reklam

İlgili Konular