Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı, 2023 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu'nu yayınladı. Bu kılavuz, merkezi sınavla öğrenci kabul eden fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ve mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına yerleştirme sürecini yönlendirecek. Öğrenciler, bu okulların listesinden en fazla 10 okul seçebilecek ve yerleştirme, merkezi sınav puanı üstünlüğüne göre gerçekleştirilecek.

Eşit puan durumunda, Okul Başarı Puanı (OBP), Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP), özürsüz devamsızlık gün sayısı, tercih önceliği ve öğrencinin yaşına bakılacak. Yerel yerleştirme işlemleri ise okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından belirlenen ortaöğretim kayıt alanlarına göre yapılacak.

Tüm öğrencilerin, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okul tercihinde bulunmaları gerekiyor. Öğrenciler, merkezi sınavla öğrenci alan okullar, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere üç grupta tercih yapabilecek. Merkezi sınava girmeyen öğrenciler ise yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere iki grupta tercih yapabilecek.

Depremzedelere özel düzenlemeler de yapıldı. 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş depremleri nedeniyle Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ile Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde 2022-2023 öğretim yılında 8. sınıflarda kayıtlı olan öğrenciler, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulları tercihlerinde bu illerdeki mevcut ortaöğretim kayıt alanlarına göre tercih yapabilecek.

Yerleştirme sonuçları ve boş kalan kontenjanlar 24 Temmuz tarihinde "meb.gov.tr" adresinde ilan edilecek. Türkiye genelinde 2 bin 492 liseye merkezi sınav puanına göre öğrenci yerleştirilecek. Bu kapsamda, sınavla öğrenci alan okullara toplam 206 bin 414 öğrenci alınacak.

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılacak ortaöğretim kurumları tercih süreci 3-19 Temmuz tarihleri arasında yapılabilecek.

2023 Yılı Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu'na bu linkten ulaşabilirsiniz.

Kaynak: MEB