Resmî Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelik, aday öğretmenlik süreci ve öğretmenlerin kariyer basamaklarında ilerlemelerine ilişkin usul ve esasları düzenliyor.
Aday Öğretmenler İçin Belirlenen Süreçler
18 Ekim 2024 itibarıyla aday öğretmen olarak görev yapanlar ve 1 Eylül 2025 tarihine kadar aday öğretmen olarak atanacaklar, Aday Öğretmen Yetiştirme Programı'na katılacak. Adaylık süresi bir yıldan az, iki yıldan fazla olmayacak. Programı başarıyla tamamlayan ve bir yıllık görev süresini dolduran adayların öğretmenliğe atanması gerçekleştirilecek.
Bu tarihler arasında sözleşmeli öğretmen olarak göreve başlayıp adaylık sürecini tamamlamayanlar da aynı süreçlere tabi tutulacak. Ancak sözleşmeli öğretmenlikte üç yıllık çalışma süresini doldurup kadroya geçen öğretmenlere yeniden adaylık hükümleri uygulanmayacak.
Kariyer Basamaklarında Uzmanlık ve Başöğretmenlik
Öğretmenlikte en az 10 yıl görev yapan ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan öğretmenler, Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı'na başvurabilecek. Bu programı başarıyla tamamlayanlar "Uzman Öğretmen" unvanını alabilecek.
Uzman öğretmenlikte en az 10 yıl görev yapan ve herhangi bir ceza almayanlar ise Başöğretmenlik Eğitim Programı'na katılarak "Başöğretmen" unvanına hak kazanabilecek.
18 Ekim 2024 itibarıyla öğretmenlikte veya uzman öğretmenlikte 20 yılını dolduranlar da kademe ilerlemesi cezası bulunmaması koşuluyla doğrudan Başöğretmenlik Eğitim Programı'na başvurabilecek.
Başvurularda Hizmet Süresi Hesabı
Uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı başvurularında, öğretmenlik veya uzman öğretmenlikte geçen süreler dikkate alınacak. Ayrıca, aday öğretmenlik süreci, vekil öğretmenlik dönemi, eğitim kurumu yöneticiliği gibi hizmet süreleri de hesaplamaya dâhil edilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında çalışırken askerlik görevini temel eğitim dışında öğretmen olarak yerine getirenlerin bu süreleri de hesaba katılacak.
Özel ve Kamu Kurumlarında Çalışan Öğretmenler de Başvurabilecek
Bakanlığa bağlı özel öğretim kurumlarında görev yapan öğretmenler ve yönetici unvanına sahip kişiler ile kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan öğretmenler, gerekli şartları sağlamaları durumunda uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik için başvuru yapabilecek.
Unvan Kazananlara Ek Haklar
Uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı alanlara her unvan için bir derece verilecek. Öğretmenlik unvanı, atamanın onaylandığı tarihten itibaren, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik unvanları ise sertifikaların düzenlendiği tarihten itibaren geçerli olacak.
Önceki Yönetmelik Yürürlükten Kaldırıldı
12 Mayıs 2022 tarihinde yayımlanan "Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği" yeni düzenlemeyle birlikte yürürlükten kaldırıldı.
İlgili Konular
Maarif Modeli Ses Esaslı İlk Okuma Yazma Öğretiminde Önemli Hususlar
Oku
2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Takvimi Yayımlandı
Oku
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Öğretim Programları Ortak Metni ve 2024 Seminer Çalışma Programı Yayınlandı
Oku
2023 - 2024 Eğitim Öğretim Yılı MEB Çalışma ve İş Günü Takvimi Yayınlandı
Oku
2023 LGS Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu Yayınlandı
Oku