Renk Modellerine Genel Bir Bakış


Renk, hepimizin farklılık yaratabileceği bir şeydir. Çoğumuz kırmızı ile mavi, ya da kırmızı ile pembe arasındaki farkı kolaylıkla ayırt edebiliriz. Renk ayrıca hayatımızın ve eğitim sistemimizin bir parçasıdır. Çoğumuz alfabeyi öğrenmeden önce renkleri öğrendik. Ancak, büyüdükçe birçoğumuz, renklerin ne kadar büyük bir eğlence kaynağı olabileceğini unuttuk!

Renklerin en büyük zevklerinden biri onları karıştırmaktır! Boyalarla, kolayca kırmızı ve beyazı karıştırarak pembe oluşturabilir, kırmızı ve maviyi karıştırarak mor oluşturabiliriz. Ayrıca, mavi ve sarının yeşil oluşturduğunu hatırlayanlarınız da olabilir. Temelde, üç ana renk tüpünüz (kırmızı, mavi ve sarı) ve birer tüp siyah ve beyazınız varsa, istediğiniz her rengi oluşturabilirsiniz.

Ancak renkler, bilgisayar ekranlarımızda aynı şekilde karışmaz! Bilgisayarınızda yeşil oluşturmak için mavi ve sarıyı karıştırmazsınız. Aslında, oldukça garip bir şekilde, sarıyı oluşturmak için eşit miktarlarda kırmızı ve yeşili karıştırırsınız! Bu çok tuhaf ve bu tuhaf durumun nedeni, bilgisayar ekranlarının (hatta televizyon ekranlarının ve tüm türdeki elektronik cihazların) renkleri oluşturmak için ışık kaynaklarını karıştırmalarıdır. Hepimiz pigment boyalarını karıştırmaya alışığız ve insan gözüyle gördüğümüz renkler, onları aydınlatan ışık kaynaklarına bağlıdır. Bu yüzden ışık kaynağı, belirli bir rengi nasıl tanımladığımızı belirler. Ancak ışık kaynakları kendileri bir renk kaynağı olduğunda, her şey değişir!

Renk Modelleri


Renklerin farklı şekillerde karıştırılmasını ve farklı renkler oluşturmasını sağlamak için, renkleri tanımlayan farklı renk modelleri vardır.İşte en yaygın renk modellerinden bazıları:

1. CMYK:


CMYK, dört temel renk kullanır: Cyan (Camgöbeği) (C), Magenta (Pembe) (M), Yellow (Sarı) (Y) ve Black (Siyah) (K). Bu renk modeli, genellikle baskı sektöründe kullanılır. CMYK modeli, renklerin pigmentlerini karıştırarak çalışır, bu da onu broşürler, posterler ve diğer basılı materyaller için ideal hale getirir. Alttaki şekil Microsoftun Publisher programından alınmıştır. Powerpoint programında cmyk renk modeli bulunmaz.

CMYK Renk Modeli

Şekil 1: CMYK Renk Modeli

2. RGB:


Bu renk modeli, ışığın renklerini karıştırır ve temel olarak bilgisayar ekranları ve televizyonlar gibi elektronik alanda kullanılır. Bu modelin üç temel rengi vardır: Red (Kırmızı) (R), Green (Yeşil) (G) ve Blue (Mavi) (B). Powerpointte da bu renk modeli bulunur.

RGB Renk Modeli

Şekil 2: RGB Renk Modeli

3. Hex:


Hex, esasen RGB modelinin bir uzantısıdır. Tek fark, bu modelin onaltılık bir sayı tabanı kullanmasıdır. Bu değerler genellikle, web siteleri oluşturmak için kullanılan dil olan HTML'de kullanılır. Alttaki şekil photoshoptan alınmıştır.

Hex Renk Modeli

Şekil 3: Hex Renk Modeli

4.HSL:


Bu model renkleri oluşturur ama onları temel olarak kullanmaz. Bunun yerine, bu renk modeli üç renk özelliğini kullanır: Hue (Ton) (H), Saturation (Doygunluk) (S) ve Luminosity Parlaklık) (L). Powerpointte bu renk modelini uygulayabilirsiniz.

HSL Renk Modeli

Şekil 4: HSL Renk Modeli

Her renk modeli, renklerin algılanmasını ve oluşturulmasını anlamak için kendi yollarını sunar. Ancak hepsi, renklerin ne kadar güçlü bir etkisi olduğunu ve hem sanatta hem de teknolojide ne kadar önemli bir rol oynadığını gösterir. Bir başka makalede bu renk modellerini ayrı ayrı inceleyeceğiz.

Eğitimci Yazar: Muhammet BOZKURT