Giriş: RGB Renk Modeli


Elektronik cihazlarda renk, ışıktan oluşur. Bu elektronik renk modelinin üç ana rengi Kırmızı, Mavi ve Yeşil'dir ve bu modelin RGB renk modeli olarak adlandırılmasının nedeni (Red-Green-Blue) budur. RGB, Kırmızı Yeşil Mavi'nin bir kısaltmasıdır.

Bu 3 ana renkle, yaklaşık 16 milyon farklı renk oluşturabilirsiniz! Bu nasıl olur? Hadi daha fazla keşfedelim.

RGB Renk Modeli ve Renk Oluşturma


Yeni renkler oluşturmak için, bu renkleri belirli oranlarda karıştırmanız gerekmektedir. Bu oranlara 'parça' diyelim ve renkleri karıştıralım! Peki kaç parçaya ihtiyacımız var? RGB renk modeli 256 parça kullanır. Bunlar 0 ile 255 arasında değişen değerler olarak temsil edilir.

Örneğin, 255 parça Kırmızıyı, Yeşil ve Mavi'nin 0 parçasıyla birleştirirseniz, sonuç Kırmızı olur. Yeşil ve Mavi için de durum aynıdır. Bu değerleri ifade etmenin bir yolu vardır, aşağıdaki tabloda bu açıklanmıştır.

RenkRGBRenk Örneği
Kırmızı25500..
Yeşil02550..
Mavi00255..


Bu üç renk, aşağıdaki şekil 1'deki renk çarkında görebileceğiniz gibi birincil (ana renkler) olarak adlandırılır.

Üç Ana Renk içeren renk çarkı

Şekil 1: Üç Ana Renk içeren renk çarkı

İkincil ve Üçüncül Renklerin Oluşturulması


Kırmızı ve yeşilin 255 parçasını mavinin 0 parçasıyla karıştırırsanız sarı elde edersiniz. Benzer şekilde, yeşil ve mavinin eşit parçaları cam göbeği oluşturur. Ve kırmızı ve mavinin eşit parçalarıyla pembe elde edersiniz. Bunların tümü aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

RenkRGBRenk Örneği
Sarı2552550..
Cam Göbeği0255255..
Pembe2550255..


Bu üç renk; sarı, turkuaz ve pembe, renk çarkında birincil renklere ek olarak görebileceğiniz ikincil renkler olarak adlandırılır.

Renklerin karıştırılması çok eğlenceli olabilir ve bunu PowerPoint gibi bir programda da yapabilirsiniz. Aşağıdaki eğitimlerde, PowerPoint içinde RGB renklerinin karıştırılma tekniklerini keşfedelim:

PowerPointte RGB Renklerle Çalışma


Renk Modellerinin ne olduğunu zaten keşfettik ve ardından üç birincil renk: Kırmızı, yeşil ve mavi kullanarak neredeyse 16 milyon renk oluşturan RGB renk modelini inceledik. Tüm RGB renklerinde karıştırdığınız üç renk için değerler vardır: R, G ve B. Diyelim ki birisi size bir RGB değeri verdi ve bu renk ile dikdörtgen bir şeklin içini boyamak istediniz , o zaman PowerPoint içinde nasıl ilerlersiniz? Bu eğitimde bunu öğrenelim.

Dikdörtgen bir şekliniz için elinizde aşağıdaki rgb değerleri (turkuaz) olduğunu varsayalım:

RenkRGBRenk Örneği
Turkuaz0206209..


Aşağıdaki adımları takip edin:

1. PowerPointte slaydınıza bir dikdörtgen şekli ekleyin.

2. Dikdörtgen üzerinde sağ tıklayın ve açılan bağlam menüsünden 'Şekli Biçimlendir' seçeneğini seçin.

Powerpointte Şekil Biçimlendirme

Şekil 2: Powerpointte Şekil Biçimlendirme

3. Bu, Şekli Biçimlendir Görev Bölmesini açar. Şekil Seçenekleri sekmesini seçtiğinizden emin olun. Şekil Seçenekleri bölümünde 'Dolgu' seçeneğini seçin.

4. Düz dolgu düğmesini seçin, Renk düğmesini tıklayın ve açılır renk menüsünü getirin. Açılır renk menüsünde, Tüm Renkler seçeneğini seçin.

Şekil Biçimlendirme Görev Paneli

Şekil 3: Powerpointte Şekil Biçimlendirme Görev Paneli

5. Açılan pencerede renk modeli olarak RGB seçili olduğundan emin olun. Daha sonra RGB değerlerini ilgili alanlara girin. Ardından, Tamam düğmesini tıklayın.

Powerpointte Şekli RGB Değerleriyle Biçimlendirme

Şekil 4: Powerpointte Şekli RGB Değerleriyle Biçimlendirme

6. Dikdörtgen şekliniz artık turkuaz renkle doludur.

Benzer şekilde, PowerPointte HSL değerlerini de kullanabilirsiniz.



Video: Powerpointte Şekli RGB Değerleriyle Biçimlendirme

Powerpoint Sürüm: 2016

Eğitimci Yazar: Muhammet BOZKURT