Giriş


Bir sunum hazırlarken, sununuzun etkileyici ve unutulmaz olmasını isteriz. Ancak bu, her zaman kolay bir iş değildir. PowerPoint sunularınıza heyecan katmanın ve izleyicilerinizin dikkatini çekmenin birçok yolu vardır. Bu yollardan biri de sunularınıza geri sayım sayaçları eklemek olabilir. Bu makalede, PowerPoint sunularınıza nasıl geri sayım sayaçları ekleyebileceğinizi ve bu özelliği etkili bir şekilde nasıl kullanabileceğinizi ele alacağız. Makalenin en altında videolu bir gösterim de olacaktır.

Powerpointte Geçiş Efekti İle Geri Sayım Sayacı Nasıl Eklenir?


1. Yeni Bir Sunu Oluşturun veya Mevcut Bir Sunuyu Açın: PowerPoint'i açın ve yeni bir sunu oluşturun veya düzenlemek istediğiniz mevcut bir sunuyu açın.

Powerpoint Boş Sunu Açma

Şekil 1: Powerpoint Boş Sunu Açma

2. Metin Kutusu Ekleyin: Sununuzdaki ilk slayta bir metin kutusu ekleyin. Metin kutunuza; sayacınızın kaç basamak göstermesini istediğinize bağlı olarak '1', '01' veya '001' sayısını yazın. Metin kutunuzu hizalama bölümünden slaytınıza ortalayın. Sonra metin kutunuzdaki sayının boyutunu, rengini vs ayarlayabilirsiniz. Ben font boyutu olarak 200 giriyorum.

Powerpoint Metin Kutusu Ekleme, Biçimlendirme

Şekil 2: Powerpoint Metin Kutusu Ekleme, Biçimlendirme

3. Şeritten 'Geçişler' sekmesini açın: Geçişler sekmesinden bir geçiş efekti seçiyoruz. Bu efekt sayaç numaraları ekrana gelirken çalışacak.İsteğe bağlı efekt kullanmayabilirsiniz de... Ben geçiş efekti olarak 'Parlama' efektini kullanıyorum

Powerpoint Geçiş Efekti Seçme

Şekil 3: Powerpoint Geçiş Efekti Seçme

4. Geçiş Süresini Ayarlayın: Geçişler sekmesinde efektimizi seçtikten sonra sekmenin sağ tarfındaki 'Slaydı İlerlet' bölümünden 'Bu kadar saniye sonra' yazısının başına bir tık işareti atıyoruz, süreyi de istediğimiz şekilde giriyoruz. Ben sayacın 1'er saniye aralıklarla çalışmasını istediğim için 1 sn giriyorum.

Powerpoint Efekti Geçiş Süresi Girme

Şekil 4: Powerpoint Efekti Geçiş Süresi Girme

5. Slaytlarınızı Kopyalayıp Çoğaltın: Görünüm sekmesinden 'Slayt Sıralayıcısı' görünümüne geçip içerisinde 001 sayılı metin kutusu olan slaytı seçip farenin sağ menüsünden ya da slaytı seçtikten sonra CTRL+C yapıp slaytı kopyalıyorsunuz. CTRL+V ya da yine farenin sağ tık menüsünden yapıştır seçeneği ile geri sayım sayacımız kaçtan geri sayacaksa o kadar slaytı yapıştır yapıyoruz. Ben 10'dan geri sayım yapacağım için 10 tane slaytı kopyalayıp yapıştırıyorum. Bu slayt çoğaltma işlemini illa slayt sıralayıcısı görünümünde yapmanıza gerek yok, normal görünümde de yapabilirsiniz. Slayt sıralayıcısı görünümünde tüm slaytlar gözünüzün önünde olacağı için ben bu tercihi yapıyorum.

Powerpoint Slayt Çoğaltma

Şekil 5: Powerpoint Slayt Çoğaltma

6. Sayılarınızı Düzenleyin: Çoğalttığınız slaytlarınızda bulunan sayılarınızı en büyükten küçüğe doğru sıralayacak şekilde yeniden yazın. Ben 10 saniyelik geri sayım sayacı yaptığım için ilk slayttaki sayıyı 10, diğerlerini azalan şekilde giriyorum.

Powerpoint Slayt Düzenleme

Şekil 6: Powerpoint Slayt Düzenleme

7. BİTTİ :) Evet, 10 saniyelik geri sayım sayacımız tamamlanmış oldu. Klavyenizden F5 yaparak sayacınızı kontrol edebilirsiniz. Yönergeleri doğru bir şekilde yaptıysanız sayacınız 10'dan başlayarak geriye doğru azalacaktır.

Artık bu aşamadan sonra sayılarınızın bulunduğu her slayta farklı sözcükler, cümleler ekleyebilirsiniz. Son slaytınızdan sonra yeni bir slayt ekleyerek geri sayım sayacınızdan sonra göstermek istediğiniz çalışmanızı sunabilirsiniz. Alttaki videoyu da izleyerek sizler de kolay bir şekilde bir geri sayım sayacı hazırlayabilirsiniz. Farklı makalelerde değişik geri sayım sayacı örneklerimiz olacak, takipte kalınız...



Video: Powerpoint Geri Sayım Sayacı

Powerpoint Sürüm: 2016

Eğitimci Yazar: Muhammet BOZKURT