PowerPoint'te Tetikleyici Animasyonlar Nedir? Ne İşe Yarar?


Tetikleyici animasyonlar, bir nesnenin tıklanmasıyla başka bir nesnede animasyonu tetikleyen bir özelliktir. Bu, sunularınızı daha interaktif hale getirir ve izleyicilerin dikkatini çeker. Örneğin, bir resme tıkladığınızda, başka bir resim veya metin kutusu belirebilir, kaybolabilir veya hareket edebilir. Bu, izleyicilere daha fazla kontrol hissi verir ve sununuzun daha dinamik ve ilgi çekici olmasını sağlar. Bu makalede soru ve cevap metinlerini tetikleyici animasyon kullanarak yapacağız. En alta da bir video bırakıyorum, kolay bir şekilde siz de yapabileceksiniz.

Powerpointte Tetikleyici Animasyonların Oluşturulması


1. Yeni bir sunu oluşturun (Ctrl + N) ve boş bir slayt ekleyin ya da açık bir sununuzun uygun bir slaytını da kullanabilirsiniz.

Powerpoint Boş Sunu Açma

Şekil 1: Powerpoint Boş Sunu Açma

2. Powerpointin şeridindeki 'Ekle' sekmesinden 2 tane 'Metin Kutusu' ekliyoruz. Birinci metin kutusuna sorumuzu yazıyoruz. Diğerine sorumuzun cevabını yazıyoruz. İsteğe bağlı cevap metnimizin boyutunu, rengini ayarlıyoruz.

Powerpoint Metin Kutusu Ekleme

Şekil 2: Powerpoint Metin Kutusu Ekleme

3. Bizim buradaki soru cevap animasyonundaki amacımız; soruya tıklandığında cevabımız ekrana gelsin istiyoruz. Bunun için cevap metnini fare ile seçtikten sonra, şeritteki 'Animasyonlar' sekmesinden bir giriş animasyonu ekliyoruz. Biz 'İçeri Kaydır' animasyonunu seçtik. Siz farklı bir animasyon da seçebilirsiniz.

Powerpoint Metne Giriş Animasyonu Ekleme

Şekil 3: Powerpoint Metne Giriş Animasyonu Ekleme

4. Bir önceki aşamada animasyonu ekledik. Şimdi eklediğimiz animasyonu görüp üzerinde düzenleme yapmamız gerekiyor. Bunun için de yine 'Animasyonlar' sekmesindeyken 'Gelişmiş Animasyon' grubunda göreceğiniz 'Animasyon Bölmesine' tıklıyoruz. Şimdi sağ tarafa Animasyon bölmesi gelmiş olmalı ve içerisinde eklediğimiz giriş animasyonunu göreceksiniz. Eklediğimiz animasyonun üzerinde çift tıkladıktan sonra açılan küçük pencerede Zamanlama/Tetikleyiciler bölümünden 'Tıklatıldığında efekti başlat' seçimini yapıp yanındaki pencereden soru metnimizi seçiyoruz. Buraya dikkat edin, o pencerede yazdığınız 2 metin kutusu da görünecek, biz soru metin kutusunu seçeceğiz. Daha sonra tamam diyerek pencereyi kapatabilirsiniz.

Giriş Animasyonunda Tetikleyici Efektini Ayarlama

Şekil 4: Giriş Animasyonunda Tetikleyici Efektini Ayarlama

5. Evet, artık soru ve cevaptaki tetikleyici animasyonumuz hazırdır. Klavyeden F5 tuşuna basarak animasyonu kontrol edebilirsiniz. Ekranda sadece soruyu göreceksiniz. Soruya tıkladığınızda cevap ekrana gelecektir.

Powerpointte F5 ile Animasyonu Kontrol Etme

Şekil 5: Powerpointte F5 ile Animasyonu Kontrol Etme

Tetikleyici animasyonlar, izleyicinin dikkatini çeken ve onları sununun bir parçası haline getiren güçlü bir araçtır. Bu özellik, sunularınızı daha etkileyici ve unutulmaz hale getirirken aynı zamanda izleyicinin anlayışını ve katılımını da artırır. Bu nedenle, etkileyici ve interaktif sunular oluşturmanın anahtarlarından biri, PowerPoint'teki tetikleyici animasyonları etkin bir şekilde kullanmaktır.



Video: PowerPoint'te Tetikleyici Animasyonlar

Powerpoint Sürüm: 2016

Eğitimci Yazar: Muhammet BOZKURT