Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Dersinin Öğretiminde Dikkat Edilecek Hususlar

Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Dersi Öğretim Programı’nda öğrencinin kendi öğrenmesinden sorumlu olduğu, sürece aktif olarak katıldığı, araştırma-sorgulama yoluyla öğrendiği ve bunları örnek olaylar üzerinden gerçek yaşama transfer ettiği bir anlayış esas alınmıştır. Öğrencilerin sürdürülebilir bir çevre için bireysel sorumluluklarının farkına varması ve bu süreçte aktif görevler alması önemlidir. Öğretmenlerin sadece teorik bilgi vermesi değil, çevresindeki bütün fırsatları değerlendirerek öğrencilerle birlikte uygulamalar yapması ve öğrencilerin farkındalıklarına katkı sağlayacak eğitim ortamları oluşturması gerekmektedir.

Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği dersinin sadece sınıf ortamında yürütülmesi beklenmemektedir. Yakın çevresindeki okul dışı öğrenme ortamlarına yapılacak gezi ve gözlemlerle öğrencinin hem yaşadığı çevrenin farkına varması hem de çevre sorunlarını yakından görmesi sağlanmalıdır. Böylece öğrencilerin bu sorunlara yönelik ürettikleri çözümlerin uygulanabilirlik düzeyi de artacaktır.

Bu dersin; argümantasyon, araştırma, sorgulama, proje, iş birliği, probleme dayalı öğrenme vb. yaklaşımları temel alan yöntemlerle yürütülmesi öngörülmektedir. Keşfetme, sorgulama, argüman oluşturma, farkındalık geliştirme, sorumluluk alma ve ürün tasarlama süreçlerinde öğretmenin öğrencilere rehberlik etmesi gerekmektedir. Ayrıca Program ile öğrencilerin kendilerini ifade etme, birlikte çalışma, iletişim kurma, üretken ve lider olma gibi becerileri kazanmaları hedeflenmektedir. Öğretmenlerin ise bu süreçte farklı bakış açılarının ortaya çıkmasını sağlayacak bir ortam yaratarak her öğrencinin fikrinin önemli olduğu düşüncesiyle öğrencileri sınırlamadan çalışmaları yönlendirmesi önem arz etmektedir.

Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği dersini alan öğrencilerin çevreye karşı duyarlı ve sorumluluk sahibi bireyler olarak yetişmesini sağlamak için dersin işlenişinde çeşitli yöntem ve tekniklerin kullanılması öğrencilerin derse olan ilgisini arttıracaktır. Bu bağlamda kazanımların ele alınması sırasında konuya uygun ikilemler oluşturulması, örnek olaylar üzerinden yerel ve küresel çevre sorunlarına ve iklim değişikliğinin sonuçlarına değinilmesi uygun olacaktır. Öğrencilerin hem kendisini hem de çevresindeki bütün canlı ve cansız varlıklarla olan etkileşimini esas alan bu derste çevreyi korumaktan haz duymaları, afet vb. çevre sorunlarında yaşanılanlara karşı duyarlılık göstermeleri, çevresindekilere yardım etme konusunda istekli olmaları gibi duyuşsal kazanımlar edinmeleri de beklenmektedir.

Kaynak: MEB