Ortaokul Peygamberimizin Hayatı Dersinin Öğretiminde Dikkat Edilecek Hususlar

1. Ortaokul-İmam Hatip Ortaokulu Peygamberimizin Hayatı Dersi Öğretim Programı genel amaçlarına ulaşmayı sağlayacak şekilde ünite ve kazanımlar, farklı öğrenme alanlarına ayrılarak belirlenmiştir.

2. Öğretim Program’ında verilen alana özgü kelime, kavram ve tamlamaların yazım ve telaffuzunda “TDK Yazım ve İmla Kılavuzu” esas alınır. Ancak yazım ve telaffuzda tutarlılığı gözetmek kaydıyla Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi’nin (İSAM) yazım ve imlası da tercih edilebilir.

3. Her bir ünite için kullanılacak süre ve ünitelerin işleniş sırası programda belirlenmiştir. Bununla birlikte zümre öğretmenlerince öğrenci seviyesine ve çevre şartlarına uygun planlama yapılabilir.

4. Ortaokul-İmam Hatip Ortaokulu Peygamberimizin Hayatı Dersi Öğretim Programı beceri temelli olarak yapılandırılmıştır. Bu çerçevede kazanımlar işlenirken öğretim programında yer alan temel becerileri ve kavramları kazandırmaya yönelik etkinliklere yer verilmelidir.

5. Öğrenme-öğretme etkinliklerinde çevre faktörlerine, eğitim ortamına, öğrencilerin düzeyine, genel kültür ve dinî bilgi seviyelerine göre onları aktif kılan yöntem, teknik ve stratejiler sevgi temelli bir yaklaşımla kullanılmalıdır.

6. Ünite konuları işlenirken ayetler, hadis ve siyer ile ilgili temel kaynaklar esas alınmalıdır.

7. Ünite konuları işlenirken kültürümüzde ve edebiyatımızda peygamberimizin vasıflarını, güzel ahlâkını, ona muhabbet, hürmet ve bağlılığı ifade eden naat, şiir, kaside vb. edebî metinlerden yararlanılacaktır.

8. Ünite sonlarında yer alan “Bir Hadis Öğreniyorum” konuları işlenirken ilgili ünitenin konu bütünlüğüne uygun olan ve sıhhati üzerinde tartışma bulunmayan hadisler seçilmelidir. Hadislerin Arapça metinleri ve Türkçe anlamları verilmeli; gerekli yerlerde hadislerle ilgili kısa açıklamalara ve anekdotlara yer verilmelidir. Hadislerin işlenmesinde hadisin anlamının ve verdiği mesajın kavranması esastır. Öğrenciler, hadislerin anlamlarını ezberlemeye teşvik edilebilir ancak bu yönde zorlama olmamalıdır.

9. Üniteler ele alınırken konular günlük hayatla ilişkilendirilmelidir.

10. Üniteler hazırlanırken ünite içerisinde geçen kısa ayet ve hadislerin Arapça metinleri de verilmelidir.

11. Öğrenme-öğretme etkinliklerinde kazanımlara uygun görsel, işitsel, interaktif ve basılı materyallerden yararlanılmalıdır.

12. Ana Hatlarıyla Peygamberimizin Hayatı öğrenme alanında; 5. Sınıflar “Peygamberimizin Çocukluk Yılları” ünitesinde çocukluğu, 6. sınıflar “Peygamberimizin Gençlik Yılları” ünitesinde gençliği, 7. sınıflar “Peygamberimizin Mekke Yılları” ünitesinde nübüvvetin Mekke Dönemi, 8. sınıflar “Peygamberimizin Medine Yılları” ünitesinde ise nübüvvetin Medine Dönemi konuları ayrıntılı olarak, diğer konular ise ayrıntıya girilmeden ana hatlarıyla işlenecektir.

13. Üniteler hazırlanırken anlatımların üslubu, Peygamberimize duyulan sevgiyi ve ona bağlılıktaki samimiyeti yansıtmalıdır. Bu bağlamda Peygamberimiz için kullanılan farklı sevgi ve hürmet ifadelerine anlatımlarda yer verilmelidir.

14. Ortaokul ve İmam Hatip Ortaokulu Peygamberimizin Hayatı ders kitabı aşağıdaki tabloda verilen ölçülere göre hazırlanacaktır.

Kaynak: MEB