12. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük - 1990 Sonrasında Türkiye - Konu Özeti - pdf

Önizleme

12. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük - 1990 Sonrasında Türkiye - Konu Özeti - pdf

Açıklama

8.Ünite : XXI. Yüzyılın Eşiğinde Türkiye ve Dünya

1.Bölüm : 1990 Sonrasında Türkiye


1. Siyasi Gelişmeler
Türkiye 1990’lı yıllara Anavatan Partisi iktidarıyla girdi. Ancak 20 Ekim 1991’de yapılan seçimler sonucu ülkeyi 1983’ten bu yana yöneten Anavatan Partisi iktidarı son buldu.

Seçimlerin ardından Süleyman Demirel başbakanlığında Doğru Yol Partisi ile Sosyaldemokrat Halkçı Parti arasında koalisyon hükûmeti kuruldu. Böylece 1970’li yıllarda sıkça gördüğümüz ve 2000’li yılların başına kadar devam edecek olan koalisyon hükûmetleri dönemi yeniden başladı. 1993’te Turgut Özal’ın vefatıyla Süleyman Demirel cumhurbaşkanı oldu. Süleyman Demirel’in yerine Doğru Yol Partisi genel başkanı olan Tansu Çiller Türkiye’nin ilk kadın başbakanı oldu. Bu dönemde Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerinde önemli gelişmeler yaşandı ve 1995’te AB ile ‘Gümrük Birliği Antlaşması’ imzalandı. 24 Aralık 1995’te erken genel seçimler yapıldı.

1995 seçimlerinde hiçbir parti tek başına iktidar olacak çoğunluğu sağlayamadı. Anavatan Partisi Genel Başkanı Mesut Yılmaz’ın başbakanlığında Doğru Yol Partisi ile koalisyon hükûmeti kuruldu. Ancak kısa süre sonra bu koalisyon bozuldu ve 1996’da Refah Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan’ın başbakanlığında Doğru Yol Partisi ile yeni hükûmet oluşturuldu. Türkiye 1997’de 12 Eylül 1980’den sonra demokrasiye karşı yeni bir müdahaleyle karşılaştı. Başbakan Necmettin Erbakan’ın Refah Partisi ile Tansu Çiller’in Doğru Yol Partisi’nin oluşturduğu koalisyon hükûmeti, Millî Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında silahlı kuvvetler tarafından istifaya zorlandı.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

Reklam

İlgili Konular