Powerpointteki Tüm Kaydetme Seçenekleri: Farklı Kaydet


PowerPoint, sunumlarınızı çeşitli formatlarda kaydetme seçeneği sunar. Bu seçenekler, sunumunuzu farklı cihazlarda ve platformlarda kullanabilmenizi sağlar. Bazıları işimize yaramasa da bir çoğu sık kullandığımız seçeneklerdir.

Bu seçeneklere; powerpoint şeridindeki Dosya/Farklı Kaydete' tıkladığımızda açılan kaydetme penceresindeki 'Kayıt türü' bölümünden erişebiliyoruz.

Powerpoint Tüm Kaydetme Seçenekleri

Şekil 1: Powerpoint Tüm Kaydetme Seçenekleri

İşte PowerPointte kullanabileceğiniz farklı kaydetme seçenekleri:

1. PPTX (Powerpoint Sunusu)


Bu, PowerPointin varsayılan kaydetme formatıdır. Bu format, PowerPoint 2007 ve sonrası sürümlerle uyumludur. Eski sürümlerden belirgin farkı 3 yerine 4 harfli olarak uzantılıdır.

2. PPTM (Makro İçerebilen Powerpoint Sunusu)


PPTX dosya biçiminin bir benzeridir. Ancak sununuzda makro, visiual basic kodlaması kullanmışsanız bu dosya türüyle kaydedebilirsiniz.

3. PPT (PowerPoint 97–2003 Sunusu)


Bu dosya türü, PowerPoint sürüm 2003 ve önceki sürümlerde oluşturulan sunular için varsayılan dosya biçimidir.

4. PDF (Taşınabilir Belge Formatı)


Bu dosya türü, sunumunuzu bir Adobe PDF dosyası olarak kaydeder. PDF'ler, bir kez kaydedildikten sonra normal PowerPoint dosyaları gibi açılıp düzenlenemez.

5. XPS (XPS Belgesi)


XPS formatı, Microsoft'un PDF'ye benzer bir formatıdır. Ancak, bu format genellikle Windows cihazlarda kullanılır.

6. POTX (PowerPoint Şablonu)


Bu dosya türü, sunumları gelecekteki sunumlar için başlangıç olarak kullanabileceğiniz bir şablon olarak kaydeder. Bu dosya biçimi, PowerPoint 2007 ve sonraki sürümlerle çalışır.

7. POTM (Makro İçerebilen Powerpoint Şablonu)


Bu dosya türü de, sunumu POTX dosyalarıyla aynı şekilde, ancak makroları etkinleştirilmiş bir şablon olarak kaydeder.

8. POT (PowerPoint 97–2003 Şablonu)


Bu dosya türü, sununuzu PowerPoint 97 ila 2003 sürümleri arasında kullanıma uygun bir şablon olarak kaydeder. Bunları PowerPoint'in daha yeni sürümlerinde açıp kullanmaya devam edebilirsiniz.

9. THMX (Ofis Teması)


Bu dosya türü, sunumu renkleri, yazı tiplerini ve efektleri içeren bir tema olarak kaydeder. Bu tür Office Teması dosyaları, tüm belgelerinize standart bir görünüm vermek için Word, Excel ve diğer Office uygulamalarında da kullanılabilir.

10. PPSX (PowerPoint Gösterisi)


Bu dosya türü sunumları slayt gösterisi olarak kaydeder. Bu, her açıdan bir PPTX dosyasıyla aynıdır, ancak çift tıklandığında, Normal görünüm yerine Slayt Gösterisi görünümünde açılır. Farklarını bir başka makalemizde açıklayacağım.

11. PPSM (Makro İçerebilen Powerpoint Gösterisi)


Bu dosya türü, sunumu makro içeren bir slayt gösterisi olarak kaydeder ve PPSX dosyalarıyla aynı şekilde çalışır. Peki aynı şekilde çalıştığı halde neden böyle ayrı bir başlığa ihtiyaç duyuyoruz? Çünkü makrolar, powerpoint üzerinden bilgisayar güvenliğimizi ihlal edebilecek bir alandır. Bu şekilde kaydedilerek kullanıcılar makroların çalıştırılıp çalıştırılamayacağı şeklinde uyarılır ya da uygun güvenlik seviyeleriyle kullanıcılar güvene alınmaya çalışılır.

12. PPS (PowerPoint 97–2003 Gösterisi)


Bu dosya türü, sunumları PowerPoint 97 ila 2003'te bir slayt gösterisi olarak kaydeder; bu, her bakımdan bir PPT dosyasıyla aynıdır, ancak çift tıklandığında, Normal görünüm yerine Slayt Gösterisi görünümünde açılır.

13. PPAM (PowerPoint Eklentisi)


Bu dosya türü, sunumları özel komutlar veya VBA kodu içeren bir eklenti olarak kaydeder. Genellikle PowerPoint 2007 veya sonraki sürümlerde kullanılır.

14. PPA (PowerPoint 97–2003 Eklentisi)


Bu dosya türü, sunumları PowerPoint 97 ila 2003'te açabileceğiniz bir eklenti olarak kaydeder. Genellikle PowerPoint 2003 veya önceki sürümlerde kullanılır.

15. XML (PowerPoint XML Sunusu)
Bu dosya türü, sunumu bir XML bilgi depolama sisteminde kullanılmak üzere yapılandırarakı bir XML biçiminde kaydeder.

16. MP4 (MPEG-4 Video)


Bu dosya türü, sunumu, düşük bant genişliğine sahip (1,5MBit/sn bit hızından az) video/ses kodlama amaçları için oynatabileceğiniz bir MPEG-4 videosu olarak kaydeder. Yalnızca PowerPoint 2013'te (ve sonraki sürümlerde) mevcuttur.

17. WMV (Windows Medya Videosu)


Bu dosya türü, bir sunumu web'de veya bir medya oynatıcıda oynatabileceğiniz bir video olarak kaydeder. Yalnızca PowerPoint 2010'da ve sonraki sürümlerde mevcuttur.

18. GIF (Grafik Değişim Biçimi)


Bu dosya türü, sunudaki tüm slaytları tek tek web'de kullanabileceğiniz veya bir görüntü düzenleme uygulamasında açabileceğiniz GIF grafik dosyaları olarak kaydeder. Bu GIF'ler statik GIF'lerdir ve animasyonlu GIF'ler değildir. Animasyonlu GIF dışa aktarmaları, PowerPoint 365 sürümlerinde mevcuttur.

19. JPG (JPEG Dosya Değişim Biçimi)


Bu dosya türü, sunudaki tüm slaytları tek tek web'de kullanabileceğiniz veya bir görüntü düzenleme uygulamasında açabileceğiniz JPG grafik dosyaları olarak kaydeder.

20. PNG (Taşınabilir Ağ Grafik Biçimi)


Bu dosya türü, sunudaki tüm slaytları tek tek web'de kullanabileceğiniz veya bir görüntü düzenleme uygulamasında açabileceğiniz PNG grafik dosyaları olarak kaydeder.

21. TIFF (Etiket Görüntü Dosyası Biçimi)


Bu dosya türü, sunudaki tüm slaytları tek tek, yazdırma işlemi için kullanabileceğiniz veya bir görüntü düzenleme uygulamasında açabileceğiniz TIFF grafik dosyaları olarak kaydeder.

22. BMP (Cihazdan Bağımsız Bit Eşlem)


Bu dosya türü, sunudaki tüm slaytları tek tek BMP grafik dosyaları olarak kaydeder.

23. WMF (Windows Meta Dosyası)


Bu dosya türü, sunudaki tüm slaytları tek tek WMF grafik dosyaları olarak kaydeder. Bunlar tipik olarak, Adobe Illustrator ve CorelDRAW gibi çizim programlarında düzenlenebilen (bitmap yerine) vektör dosyalarıdır.

24. EMF (Gelişmiş Windows Meta Dosyası)


Bu dosya türü, sunudaki tüm slaytları tek tek EMF grafik dosyaları olarak kaydeder. Bunlar genellikle Adobe Illustrator ve CorelDRAW gibi çizim programlarında düzenlenebilen (bitmap yerine) daha yüksek kaliteli 32 bit vektör grafik dosyalarıdır.

25. RTF (Anahat/RTF)


Bu dosya türü, sunumu Microsoft Word'de açabileceğiniz Zengin Metin Biçiminde bir anahat olarak kaydeder. Bu, yalnızca metin kutularının aksine metin yer tutucularında bulunan metni içerir.

26. PPTX (PowerPoint Resim Sunusu)


Bu dosya türü, sunumu, her slaydın bir resme dönüştürüldüğü bir PowerPoint 2010 veya 2007 sunumu olarak kaydeder.

27. PPTX (Tam Açık XML Sunusu)


Bu, PowerPoint Sunusu dosya biçiminin (.pptx) katı bir ISO sürümüdür.

28. ODP (Açık Belge Sunusu)


Bu dosya türü, sunumu Google Docs veya OpenOffice gibi ODP dosyalarını destekleyen uygulamaları kullanarak açabileceğiniz bir biçimde kaydeder.

PowerPointteki bu çeşitli kaydetme seçenekleri, sunumunuzu farklı biçimlerde ve farklı amaçlarla kullanabilmenizi sağlar. İhtiyaçlarınıza en uygun formatı seçerek, sunumunuzun en geniş kitleye ulaşmasını sağlayabilirsiniz.



Video: Powerpointteki Kullanılabilir Tüm Kaydetme Seçenekleri

Powerpoint Sürüm: 2016

Eğitimci Yazar: Muhammet BOZKURT