Powerpoint Sunucu Görünümüne Genel Bir Bakış


Powerpoint Sunucu Görünümü, Slayt Gösterisi görünümüne eşlik eden amaca yönelik oluşturulmuş bir görünümdür. Bu görünüm, dizüstü bilgisayar ve projektör gibi en az iki ekranın bulunduğu bir ortamda faydalı olabilir. Yani izleyiciler projektör üzerinden slayt gösterisini izlerken, sunucu ise kendi bilgisayarının ekranından sunucu görünümünü görür. Peki sunucu görünümünün faydası nedir?

PowerPoint'in Sunucu Görünümü, sunumunuzu bir izleyiciye sunarken size yardımcı olacak bir dizi özellik sunar. Bu görünüm, sunumunuzu tam ekran modunda gösterirken, aynı zamanda sunumunuzun ilerleyişini izlemenize, notlarınızı görüntülemenize ve sunumunuzun belirli bir slaytına hızlıca ulaşmanıza olanak sağlar.

Sunucu Görünümü, sunumunuzun mevcut slaytını, bir sonraki slaytını ve notlarınızı aynı anda görüntüler. Bu, sunumunuzun hangi slaytının izleyicilere gösterildiğini ve sunumunuzun hangi slaytının bir sonraki slayt olduğunu görmek için mükemmel bir yoldur. Ayrıca, sunumunuz sırasında ne söyleyeceğinizi hatırlamanıza yardımcı olacak notlarınızı da görüntüler.

Powerpoint Sunucu Görünümü

Şekil 1: Powerpoint Sunucu Görünümü

Powerpoint Sunucu Görünümüne Nasıl Geçilir?


Powerpoint 2013 ve üzeri bir versiyon kullanıyorsanız ve çift ekranınız mevcutsa slayt gösterisine geçtiğinizde, ekranınızın birinde sunucu gösterimi, diğerinde ise slayt gösterisi otomatik açılacaktır. Ancak tek ekran mevcutsa sununuzu slayt gösterisi görünümüyle açın (F5). Sol alt köşede oluşan sunuya yardımcı ikonlardan daha fazla seçeneğine tıklayın ve açılan pencereden 'Sunucu Görünümünü Göster' seçeneğine tıklayın.

Powerpoint Sunucu Görünümünü Açma

Şekil 2: Powerpoint Sunucu Görünümünü Açma

Sunucu görünümünü açtığınızda şekil 3'teki gibi bir pencereyle karşılaşacaksınız. Şimdi sunucu görünümündeki bölümlerin ne işe yaradığını açıklayalım:

Powerpoint Sunucu Görünümü Nasıl Kullanılır?

Şekil 3: Powerpoint Sunucu Görünümü Nasıl Kullanılır?

Powerpoint Sunucu Görünümüne Nasıl Geçilir?


A. Araç Çubuğu


Burada üç seçenek bulacaksınız:

1. Görev Çubuğunu Göster: Bu seçenek ile windows görev çubuğunu altta görünür hale getirebilir, daha sonra tekrar bastığınızda windows görev çubuğunu gizleyebilirsiiniz.

Powerpoint Sunucu Görünümünde Görev Çubuğunu Görünür Yapma/Gizleme

Şekil 4: Powerpoint Sunucu Görünümünde Görev Çubuğunu Görünür Yapma/Gizleme

2. Görüntü Ayarları: Bu seçenek, tıklandığında, Şekil 5'te gösterildiği gibi bir açılır menüyü açar. Burada Sunucu Görünümü ve Slayt Gösterisini Değiştirme seçeneklerini ve ayrıca Slayt Gösterisini Çoğaltma seçeneğini göreceksiniz. Bu görünüme tek ekran üzerinden bakıyorsanız yani 2. bir ekranınız yoksa buradaki seçenekler pasif olacaktır. 2. ekranınız varsa seçenekler aktif oalcaktır ve ekranlarınız arasında geçişi buradan yapabileceksiniz.

Powerpoint Sunucu Görünümünde Görüntü Ayarları

Şekil 5: Powerpoint Sunucu Görünümünde Görüntü Ayarları

3. Slayt Gösterisini Bitir: Buradaki diğer bir seçenek 'Slayt Gösterisini Sonladır' ile sunuyu bitirebilirsiniz. Tabi yine ESC seçeneği ile de bu görünümden çıkabilirsiniz.

B. Zamanlayıcı


Aşağıdaki Şekil 6'da gösterildiği gibi, zamanlayıcı Slayt Önizleme alanının üzerinde görünür. Zamanlayıcı, slayt gösterisinin başlamasından bu yana geçen süreyi belirler. Ek olarak PowerPoint 2016, Duraklat/Sürdür ve Yeniden Başlat için iki ekstra düğme sunar.

Powerpoint Sunucu Görünümünde Zamanlayıcı

Şekil 6: Powerpoint Sunucu Görünümünde Zamanlayıcı

C. Önizleme Alanı


Bu, etkin slaydı gösterir. Aynı slayt, yansıtılan ekranda (ikincil ekran) aynı anda tam ekran olarak görüntülenir.

D. Sonraki Slayt


Sağ üst tarafta, bir sonraki slaydın önizlemesini görürüsünüz.

E. Notlar Bölmesi


Bu bölüm, geçerli slayt için notları (varsa) görüntüler. Burada, Metni büyütmek ve Metni küçültmek için iki düğme bulacaksınız şekil 7'de gösterilmiştir.

Powerpoint Sunucu Görünümünde Notlar Bölümü

Şekil 7: Powerpoint Sunucu Görünümünde Notlar Bölümü

F. Ekstra Kontroller


Slayt Önizleme'nin altında beş ekstra kontrol mevcuttur (bkz. Şekil 8). Şimdi bunları soldan sağa doğru açıklayalım:

Powerpoint Sunucu Görünümünde Ekstra Kontroller

Şekil 8: Powerpoint Sunucu Görünümünde Ekstra Kontroller

1. Kalem ve Lazer İşaretçi Araçları: Aşağıda Şekil 9'da gösterildiği gibi bu düğmeye tıkladığımızda aşağıdaki seçenekleri göreceksiniz:

Powerpoint Sunucu Görünümünde Kalem ve Lazer İşaretçi Araçları

Şekil 9: Powerpoint Sunucu Görünümünde Kalem ve Lazer İşaretçi Araçlarır

Lazer İşaretçisi: Bunu seçtiğinizde farenizin işaretçisi renkli lazer bir görünüme geçer ve izleyicilerin dikkatini çekmek için idealdir.
Kalem: Bir kalemle çizim yapmanızı veya not eklemenizi sağlar.
Vurgulayıcı: Farenizi sanal bir fosforlu kaleme dönüştürür. Vurgulamak istediğiniz metni ya da objeyi bununla belirtebilirsiniz.
Mürekkep Rengi: Kalem rengini değiştirir.
Silgi: Kalemle veya fosforlu kalemle işaretlenmiş alanları silmenizi sağlar.
Slayttaki Tüm Mürekkebi Sil: Tüm mürekkep işaretlerini kaldırır.
Ok Seçenekleri: Sunum sırasında imleci gösterme veya gizleme seçeneklerini içeren bir alt menü getirir. Otomatik seçeneği varsayılan olarak açıktır, bu, farenizi veya izleme dörtgeninizi bir süre hareket ettirdiğinizde imleci gösterir ve bir süre hareket etmediğiniz zaman tekrar gizler.

2. Tüm Slaytları Gör: Sununuzun tüm slaytlarını ekrana getirmek için bu düğmeyi tıklayın (bkz. Şekil 10) ve herhangi bir slaytı seçin. Bu seçenekle, yalnızca sizin görebileceğiniz bir ekrandaki slaytları sırayla açıp kapatabilirsiniz. Kitleniz yalnızca seçtiğiniz slaydı görür.

Powerpoint Sunucu Görünümünde Tüm Slaytları Görme

Şekil 10: Powerpoint Sunucu Görünümünde Tüm Slaytları Görme

3. Slaydı yakınlaştır: Bu araçla slaydın bir bölümünü yakınlaştırabilir ve ardından kaydırabilirsiniz. Şekil 11, yakınlaştırma seçeneğini etkin olarak göstermektedir.

Powerpoint Sunucu Görünümünde Slaydı Yakınlaştırma

Şekil 11: Powerpoint Sunucu Görünümünde Slaydı Yakınlaştırma

4. Siyah veya Açık Slayt Gösterisi: Bu, ekranı tamamen siyah yapmak için bir geçiş düğmesidir, tıkladığınızda ekranı karartır, tekrar tıklarsanız ekranı açar. Aynı sonuçları B kısayol tuşuna basarak da alabilirsiniz. Benzer şekilde, beyaz bir ekran elde etmek için W kısayol tuşuna basabilir ve ekranın beyazlığını gidermek için tekrar W tuşuna basabilirsiniz.

5. Diğer Sunucu Gösterisi Seçenekleri: Şekil 12'de gösterildiği gibi tıkladığınızda bir pencere açılır.

Son Görüntülenen: Son görüntülenen slayda gider.
Özel Gösteri: Açık sunumda bulunan tüm özel gösterileri listeleyen bir alt menü açar. Özel Şovlar oluşturulmamışsa bu seçenek pasiftir.
Sunucu Görünümünü Gizle: Sunucu Görünümünü gizler ve sizi tek bir görüntüleme ortamında Slayt Gösterisi görünümüne geri götürür.
Ekran: İzleyicilere Siyah veya Beyaz bir ekran göstermenizi, Mürekkep İşaretlemesini Göstermenizi/Gizlemenizi (kalem, vurgulayıcı vb.) ve Windows görev çubuğunu (Program Değiştirme) göstermenizi sağlar.
Yardım: Sunum yaparken kullanabileceğiniz klavye kısayollarının bir listesini getirir.
Duraklat: Slayt gösterinizi duraklatmanızı sağlar. Animasyonlar da duraklar ve yeniden başlatmak için Duraklat'ı yeniden tıklarsınız veya klavyenizdeki Duraklat/Bitir tuşuna basmanız yeterlidir. Çoğu dizüstü bilgisayar klavyesinde bu tuş olmayabilir, ancak daha büyük masaüstü klavyelerinde Pause/Break tuşu bulunur.
Gösteriyi Bitir: Slayt Gösterisi ve Sunucu görünümünden çıkar.

G. Navigasyon


Önceki Slayt veya Sonraki Slayta gitmek için ok düğmelerini kullanabilirsiniz. Ayrıca aradaki alan hangi slaydın aktif olduğunu gösterir.



Video: Powerpoint Sunucu Görünümü

Powerpoint Sürüm: 2016

Eğitimci Yazar: Muhammet BOZKURT

PowerPointin Tüm Sunu Görünümleri İçin Yazdığımız Makalelere alttaki linklerden ulaşabilirsiniz.

Powerpoint Sunu Görünümleri

1. Normal Görünüm

2. Slayt Sıralayıcısı Görünümü

3. Anahat Görünümü

4. Notlar Sayfası Görünümü

5. Okuma Görünümü

6. Slayt Gösterisi Görünümü

7. Sunucu Görünümü


Powerpoint Asıl Görünümler

1. Asıl Slayt Görünüm

2. Asıl Dinleyici Notu Görünümü

3. Asıl Notlar Görünümü