Lise Tefsir Dersinin Öğretiminde Dikkat Edilecek Hususlar

1. Tefsir dersinde konu ve kazanımlar; öğrencilerin Kur’an’ı bütüncül olarak kavramalarına ve Kur’an merkezli bir bakış açısı geliştirmelerine yönelik etkinliklerle desteklenmelidir.

2. Öğretim Program’ındaki alana özgü kelime, kavram ve tamlamaların yazım ve telaffuzunda “TDK Yazım ve İmla Kılavuzu” esas alınır. Ancak yazım ve telaffuzda tutarlılığı gözetmek kaydıyla Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi’nin (İSAM) yazım ve imlası da tercih edilebilir.

3. Tefsir dersinde Kur’an-ı Kerim’in ana konularının daha iyi kavranabilmesi için Peygamberimizin sünneti, sahabenin Kur’an’ı anlama biçimi, vahyin indiği dönemin tarihî şartları, Arap filolojisinin özellikleri ile beşerî bilimlerin ortaya koyduğu verilerden faydalanılmalıdır.

4. Tefsir dersinde, öğrencilerin Kur’an-ı Kerim’den kendi düzeylerine göre yorumlamaya yönelik etkinlikler yapılmasına ve bu etkinliklerde tefsir geleneğinin (Taberî, İbni Kesir, Zemahşerî, Razî, Kurtubî, Âlûsi, Celaleyn, Fi Zilali’l-Kur’an, Safvetü’t-Tefasir gibi) birikimlerinden yararlanılmasına özen gösterilmeli ve temel tefsir kaynakları öğrencilere tanıtılmalıdır.

5. Tefsir metinlerine yönelik etkinliklerde önce öğretmenin gözetiminde ayet/surelerin mealleri, sonra da yorumları yapılmalıdır. Etkinliklerden önce öğrencilerden, farklı tefsirlerden söz konusu ayet/sureler ile ilgili araştırma yaparak gelmeleri istenmelidir.

6. Ders kitabı/eğitim materyali aşağıdaki tabloda verilen ölçülere göre hazırlanmalıdır.

Tefsir Ders kitabı/eğitim materyali ölçüleri

Kaynak: MEB