Lise Hadis Dersinin Öğretiminde Dikkat Edilecek Hususlar

1. Hadis Dersi Öğretim Programı, öğrencilerin hadis ve sünneti bütüncül bir bakış açısıyla görmeleri ve öğrenmeleri esasına dayanmaktadır. Bu çerçevede konular işlenirken bu bakış açısı göz önünde bulundurulmalıdır.

2. Hadis dersinde öğrencilerin; Peygamberimizi tanımaları, hadis ve sünnetin dinî hayatımızdaki yerini kavramaları, hadis ve sünnet ile ilgili yanlış telakkilerden uzak durmaları hedeflenmelidir.

3. Hadis dersinde üniteler hazırlanırken anlatımlar, peygamber sevgisini ve ona bağlılıktaki samimiyeti yansıtmalıdır. Bu bağlamda Peygamberimize sevgi ve hürmet ifadelerinin farklı kullanımlarına da yer verilmelidir.

4. Öğretim Program’ındaki alana özgü kelime, kavram ve tamlamaların yazım ve telaffuzunda “TDK Yazım ve İmla Kılavuzu” esas alınır. Ancak yazım ve telaffuzda tutarlılığı gözetmek kaydıyla Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi’nin (İSAM) yazım ve imlası da tercih edilebilir.

5. Ünitelerin son konusu olan hadis metinlerinde her ünitede yedi hadis; Arapça metni ve Türkçe tercümesi ile birlikte verilecektir. Hadislerde aslolan verilen mesajların kavranmasıdır. Öğrenciler hadislerin orijinal metinlerini ve anlamlarını ezberlemeye teşvik edilmeli, fakat bu konuda onlara zorlama yapılmamalıdır.

6. Ünite sonunda ünitenin konu bütünlüğüne uygun olan bir hadis-i şerif Arapça metni, Türkçe tercümesi ve kısa açıklaması ile birlikte okuma metni olarak verilecektir.

7. Ders kitabı/eğitim materyali aşağıdaki tabloda verilen ölçülere göre hazırlanmalıdır.

Hadis Ders kitabı/eğitim materyali ölçüleri

Kaynak: MEB