Lise Siyer Dersinin Öğretiminde Dikkat Edilecek Hususlar

1. Siyer dersi; Peygamberimizin şahsı ve nübüvveti ile ilgili Kur’an-ı Kerim’in verdiği bilgiler çerçevesinde, temel kaynaklar referans alınarak ve tarih biliminin yöntemleri ışığında işlenmelidir.

2. Siyer dersinde öğrencilerin Peygamberimizi tanımaları, onun hayatımızdaki yerini kavramaları öncelikle hedeflenmelidir.

3. Öğretim Program’ındaki alana özgü kelime, kavram ve tamlamaların yazım ve telaffuzunda “TDK Yazım ve İmla Kılavuzu” esas alınır. Ancak yazım ve telaffuzda tutarlılığı gözetmek kaydıyla Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi’nin (İSAM) yazım ve imlası da tercih edilebilir.

4. Siyer dersinde üniteler hazırlanırken konulara ilişkin edebî metinlerden yararlanılmalı; anlatımlar, peygamber sevgisini ve ona bağlılıktaki samimiyeti yansıtmalıdır. Bu bağlamda Peygamberimize sevgi ve hürmet ifadelerinin farklı kullanımlarına da yer verilmelidir.

5. Siyer dersinde ünitelerin sonunda ünite içeriğine uygun, Peygamberimizin örnekliğini ve ahlaki vasıflarını öne çıkaran kısa okuma parçalarına yer verilmelidir.

6. Ders kitabı/eğitim materyali aşağıdaki tabloda verilen ölçülere göre hazırlanmalıdır.

Siyer Ders kitabı/eğitim materyali ölçüleri

Kaynak: MEB