Lise Mesleki Arapça Dersinin Öğretiminde Dikkat Edilecek Hususlar

(1) Temalarda verilen metinler/diyaloglar İslami ilimlere ait klasik/güncel kaynaklardan (tefsir, hadis, siyer, kelam gibi) öğrenci düzeyi göz önünde tutularak oluşturulur.

(2) Öğretim Programı beceri temelli olarak yapılandırılmıştır. Konu ve kazanımlar ele alınırken bu becerileri kazandırmaya yönelik etkinliklere yer verilir.

(3) Kazanımlar, dört dil becerisi esas alınarak sınıflandırılmıştır. İşlenişte tema içindeki kazanım sıralamasına bağlı kalma zorunluluğu yoktur. Temaların işlenişinde, kazanımların tema içindeki ele alınış sıralamasında değişiklik yapılabilir. Öğrencilerin kendi kendine öğrenmelerine imkân tanıyacak materyal oluşturma ve kullanma becerileri edinmelerini sağlayacak etkinliklere yer verilir.

(4) Cümle/metin/diyaloglarda harekeleme yapılırken uzatma harfleri öncesindeki harfler, ta-i marbûta öncesindeki ve sık sık tekrar edilen işaret isimleri, şahıs zamirleri, harekesiz olarak verilir. Ayrıca soru edatları, harfi cerler ve kelime sonlarında yer alan harfler zorunlu olmadıkça harekesiz harfler olarak verilir.

(5) Temalarda yer verilen ayetler, Hafız Osman hattına uygun olarak yazılır ve harflerin tamamı harekelenir. Ayrıca hadis metinleri de tamamen harekeli olarak verilir.

(6) Tema sonlarında içeriğe uygun ayet, hadis, şiir ve vecizelere yer verilebilir.

(7) Dil bilgisi kuralları, basit ve anlaşılır etkinliklerle desteklenerek verilir.

(8) Dil bilgisi konuları işlenirken öğrenci seviyesine uygun olarak ayetler, hadisler ve güzel sözlerden örnek verilmesine özen gösterilir.

(9) Öğretim Programı, öğrenilenlerin tekrar edilmesine ve aşamalı olarak yeni bilgilerin öğrenilenlere ilave edilmesine dayanan “sarmal yaklaşım” esas alınarak hazırlanmıştır. Bu nedenle kazanımlarla ilgili konular işlenirken bu durum göz önünde bulundurulur.

(10) Kazanımlar verilirken öğrenciyi merkeze alan bir yaklaşım göz önünde bulundurulur. Bu kapsamda öğrenme öğretme etkinlikleri, kolaydan zora, basitten karmaşığa, somuttan soyuta doğru bir sıralamayla ele alınır.

(11) Temalarla ilgili içerikler ele alınırken kelimelerden kalıplara, kalıplardan cümlelere, cümlelerden diyalog ve/veya metinlere kademeli olarak devam eden (tüme varım), sonrasında ise tersine işleyen analitik (tümden gelim) bir yapı göz önünde bulundurulur.

(12) Konular işlenirken öğrencilerin kelimelerin anlamlarını bağlamdan hareketle tahmin etmelerine yönelik etkinliklere yer verilir.

(13) Programda yer alan “İçerik ve Dil Yapıları” amaç değil, programın hedeflediği kazanımları gerçekleştirmek için birer araçtır. Bu nedenle öğrenme öğretme süreçlerinin sadece “dil bilgisi öğretimi” gibi görülmemesine özen gösterilir.

(14) Ders kitabı/eğitim aracı aşağıdaki tabloda verilen ölçülere göre hazırlanır.

Mesleki Arapça Ders kitabı/eğitim materyali ölçüleri

Kaynak: MEB