Lise Astronomi ve Uzay Bilimleri Dersinin Öğretiminde Dikkat Edilecek Hususlar

1. Astronomi ve uzay bilimleri dersi, seçmeli ders olup bir ders yılı süresince haftada iki saat olarak okutulur.

2. Programın uygulamasında asıl olarak öğrenciye bilimsel düşünce kavramının öğretilmesi, gözlem ve deneyin bilimsel açıdan öneminin kavratılması amaçlandığından, programın uygulaması sırasında çevre üniversitelerin Fizik ya da Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümleri ile yapılacak iş birliği, öğrencilerin, bu bölümlerde çalışan öğretim üyeleri ile tanışarak çalışmaları hakkında bilgi edinmeleri ve mümkün olduğu takdirde öğrencilerin bir gözlemevini ziyaret etmeleri sağlanmalıdır.

3. Her öğrencinin kendine ait bir ürün dosyası olmalıdır. Yıl içinde hazırlanan etkinlikler, araştırma, proje ve sunumlar bu dosyada saklanmalı; başarılı ve özgün çalışmalar hazırlayan öğrenciler ödüllendirilmelidir.

4. Etkinliklerde, kazanımlara yardımcı olabilecek uygun görsel, işitsel ve basılı materyallerden olabildiğince yararlanılmalıdır. Özellikle, öğrencilerin bir gök atlası edinmeleri konusunda gerekli tedbirler alınmalıdır.

5. Bazı etkinlikler, verilerin bilimsel olarak değerlendirilmesine dayanmaktadır. Öğrencilerin verileri kullanarak grafik çizme, bir grafiği okuyabilme, grafikten yararlanarak aradeğer hesabı yapabilme konusunda deneyim kazanmaları istenmektedir. Öğretmenler, bu tür etkinliklerin amacına ulaşması için özel bir çaba göstermelidirler.

6. Dersin okutulacağı okullara, küçük de olsa bir teleskop alınması yönünde çaba gösterilmeli, bu teleskop ile öğrencilere, gökyüzü gözlemleri yapmalarına olanak sağlanmalıdır.

7. Etkinlikleri planlarken bir sonraki haftanın etkinlikleri dikkate alınarak planlama yapılması, öğretmen ve öğrencilerin hazırlığı açısından önemlidir. Programdaki etkinliklerden bazıları birkaç haftayı kapsayan gökyüzü gözlemlerine dayalı olduğundan bu etkinlikler için önceden planlama yapmalı ve gerekli tedbirler alınmalıdır.

8. Özellikle sınıf içi tartışma şeklindeki etkinliklerde özgür ve demokratik bir ortam yaratılmalı, her öğrencinin düşüncesini ifade edebilmesine önem verilmelidir.

9. Dersi okutacak öğretmenler, okullarında bir Astronomi ve Uzay Bilimleri Kulübü kurulması ve öğrencilerin bu kulübe üye olmaları konusunda çaba göstermelidirler.

10. Öğretmenler, öğrencilerin yapacakları etkinliklerde sınırlamalarda bulunmamalı, onların özgür düşünceleri ile kendilerini keşfetmelerine fırsat vermelidir.

11. Astronomi ve uzay bilimleri dersini okutmak üzere, üniversitelerimizin Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümlerinden mezun olanlar arasından “Astronomi Öğretmeni” ünvanlı branş öğretmeni ataması yoktur. Bu sağlanıncaya kadar dersi okutmakla yükümlü olan öğretmenlere hizmet içi eğitim verilmelidir.

12. Öğretmenler, astronomi ve uzay bilimleri alanına katkısı olan Türk bilim adamlarının ve ülkemizde bu konuda yapılan çalışmaların tanıtılmasına özen göstermelidir.

13. Öğretmenler, öğrencilere Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesiyle ulusal ve kültürel değerlerimiz hakkında yol gösterici olmalı, onların yüksek ahlaklı, sorumluluk sahibi ve duyarlı birer yurttaş olmaları konusunda gereken özveriyi göstermelidirler.

14. Konular işlenirken ders içi ilişkilendirmelerin daha sağlıklı yürütülmesi için, özellikle matematik ve fizik öğretmenleriyle iş birliği içinde olunmalıdır.

15. Programda bilimsel dil birliğinin sağlanabilmesi için, öğretmen ve öğrencilerin astronomi ve uzay bilimlerine ait terim ve kavramları doğru bir şekilde öğrenmelerine dikkat edilmelidir. Bu amaçla programın sonuna “Astronomi Terimler Sözlüğü” eklenmiştir.

Kaynak: MEB