Powerpoint 2016'da Slayt Alanı
Powerpoint birçok sürümünde yeni değişiklikler yapıldı. Ancak değişmeyen powerpointin üç bölmeli arayüzüdür. Slayt Alanı bu üç bölmeden biridir. Bildiğiniz üzere diğer ikisi de 'Slaytlar Paneli' ve 'Notlar Bölmesidir'. Bu konuda slayt alanını inceleyeceğiz.
Şekil 1'de de gösterildiği gibi slayt alanı genellikle slayt nesneleri ekleyip düzenlediğimiz alandır.

Şekil 1: Slayt Alanı
Slayt alanı, yukarıda Şekil 1'de işaretlendiği gibi üç öğe içerir:
A. Etkin slayt alanı.
B. Slayt çalışma alanı (etkin slaytı çevreleyen boş alan).
C. Slaytlar arasında gezinmenizi sağlayan kaydırma çubukları
A. Etkin Slayt
Bu bölge, metin, resim, grafik vb. slayt nesneleri ekleyebileceğiniz asıl slayt bölümüdür. Sunuyu 'Slayt Gösterisi' görünümüne aldığınızda, yalnızca bu alana yerleştirdiğiniz nesneler ekranda görünür.
Şekil 2'de gösterildiği gibi, bir metin yer tutucusuna tıklar ve yer tutucudaki geçici metni değiştirmek için bir miktar metin yazarak metin kutusunu görünür hale getirmiş olursunuz.

Şekil 2: Mevcut bir metin yer tutucusuna metin ekleme
PowerPoint, öğeleri slayda düzgün bir şekilde yerleştirmeye yardımcı olan üç ekstra arabirim özelliği sağlar. Bunlar, kaydırma alanının bir parçasıdır, ancak etkinleştirilene kadar bunları göremezsiniz. Etkinleştirmek için şekil 3'te görüldüğü üzere farenin sağ tıklamasıyla açılan menüden aktifleştirebilirsiniz.
1. Cetvel: Slaydın üstünde ve solunda yatay ve dikey cetveller görünür.
2. Kılavuz Çizgileri: Eşit aralıklı noktalardan oluşan bir ızgara doğrudan slaytta görünür ve slayt nesnelerini konumlandırmanıza yardımcı olur.
3. Kılavuzlar: Slaydın ortasında kesişen bir çift yatay ve dikey çizgi. Gerektiğinde daha fazla kılavuz da ekleyebilirsiniz.

Şekil 3: Slayt alanındaki çizgileri ve cetveli etkinleştirme etkinleştirme
B. Slayt Çalışma Alanı
Bu, slaydın arkasındaki gri alandır. Buraya yerleştirdiğiniz tüm nesneler, Slayt Gösterisi görünümünde görünmese de düzenlenebilir ve animasyon atanabilir.
Bu, Çalışma Alanını daha sonra kullanmak isteyebileceğiniz şeyleri saklamak için uygun bir yer haline getirir. Slayt nesnelerini, bu Çalışma Alanından etkin slayta hareket etmeleri için animasyon da atanabilir.! Ayrıca Çalışma Alanına yerleştirdiğiniz tüm ses nesneleri oynatılır çünkü ses nesneleri yalnızca duyulur ve görülmez.

Şekil 4: Slayt çalışma alanı
Şekil 4, asıl Slayt içinde ve genişletilmiş Slayt Çalışma Alanı içinde nesneleri olan bir slaydı göstermektedir.
C. Kaydırma Çubukları
İki kaydırma çubuğu vardır:
1. Slaydın sağına doğru yerleştirilmiş dikey kaydırma çubuğu (Şekil 5'te siayh kutuyla vurgulanmış olarak gösterilmiştir) her zaman görünür durumdadır. Dikey kaydırma çubuğu, bir slayttan diğerine geçmek için kullanılabilir. Bir slayttan diğerine ileri ve geri gitmek için, Şekil 5'te gösterildiği gibi, dikey kaydırma çubuğunun altındaki çift yönlü oklardan birine tıklayın veya aynı anda birkaç slaytta gezinmek için aşağı kaydırın.
2. Yatay kaydırma çubuğu, yalnızca slaydınızı daha büyük bir görünüme yakınlaştırdığınızda ya da sunuyu küçük boyuta aldığınızda görünür.

Şekil 5: Dikey ve yatay kaydırma çubukları
Eğitimci Yazar: Muhammet BOZKURT